Telefon: +386 2 300 3515
ECONO kolesarski center
10 razlogov zakaj potrebuješ električno kolo
Tvoj doprinos k trajnostni mobilnosti
12 april, 2022Avtor
10 razlogov zakaj potrebuješ električno kolo
admin admin
Ni komentarjev


10 RAZLOGOV ZA ELEKTRIČNA KOLESA

Električna kolesa postajajo iz dneva v dan bolj popularna. Vsak, ki zna kolesariti, ne glede na starost ali spol, se lahko usede na električno kolo in se odpravi na svojo najljubšo kolesarsko turo. E-kolesa se uporabljajo tako za vsakodnevno uporabo, na primer za pot v službo, trgovino in po drugih opravkih, kot tudi za rekreativno uporabo. Dodaten električni pogon omogoča bolj sproščeno vožnjo, daljše ture, na svoj cilj pa prispete bolj sveži.

1. SMO MOBILNI

Električna kolesa so odlično prevozno sredstvo. Poleg tega, da s kolesarjenjem krepimo svoje telo, lahko z električnim kolesom opravimo večino vsakodnevnih opravkov. Z njim se lahko odpeljemo v službo, šolo, na pošto, tržnico, skočimo lahko celo v trgovino, saj nam bo električni motor nato pomagal pri prevažanju težkega nakupa. Z električnim kolesom se lahko odpravimo do vseh kotičkov v mestnih središčih kamor z avtom ne moremo. Tudi iskanje prostora za parkiranje je zgodovina.

2. PRIJAZNO DO DENARNICE

Električna kolesa so cenejša za kupit in za vzdrževati kot avtomobili. Lastniki e-koles ne plačujejo goriva, zavarovalnih premij, registracije in parkiranja. Cena goriva za avto z dizelskim motorjem se trenutno giblje okoli 12 € na 100 km. Enaka razdalja prevožena z električnim kolesom stane le okrog 0,25 €. To pa je že varčevanje, ki se pozna.

3. OHRANIMO KONDICIJO

Električna kolesa niso za tiste, ki se jim ne ljubi poganjati pedal. Kljub dodatni pomoči električnega motorja, moramo pritiskati na pedala, če želimo kolesariti. E-kolo ni motor, ki bi se premikal brez naše pomoči. Od nas je tudi odvisno koliko pomoči električnega motorja si želimo oziroma potrebujemo. Po hribu navzdol ali na ravnini lahko dodatno pomoč tudi izklopimo. Zato tudi pri kolesarjenju z električnim kolesom naredimo nekaj za svoje telo.

4. ZABAVA ZAGOTOVLJENA

Električna kolesa naredijo kolesarjenje manj naporno in bolj zabavno. Z dodatno pomočjo električnega motorja lahko prekolesarimo daljše razdalje in zahtevnejše vzpone pri tem pa bomo manj »trpeli« in bolj uživali. V mestnih središčih je e-kolo najhitrejše prevozno sredstvo na razdaljah do 5 km in se lahko primerja z avtomobili pri razdaljah do 10 km.


5. PRIMERNI ZA VSAKOGAR

Električna kolesa so primerna za vsakogar, ki se zna peljati s kolesom. Upravljanje z električnim pogonom je preprosto in običajno vključuje nekaj gumbov na nadzorni enoti oziroma zaslonu, ki sta nameščena na krmilu. Električni pogon deluje do hitrosti 25 km/h, pri višjih hitrostih pa se samodejno izklopi.

6. OKOLJSKE PREDNOSTI

Skoraj polovica vseh poti, na katere se podamo z avtomobilom, je dolgih 5 kilometrov ali manj. Emisije CO2 so približno 40 krat višje pri avtomobilu kot pri električnem kolesu z motorjem na baterijo. Če na kratkih razdaljah namesto avta uporabite svoje električno kolo, varujete okolje in hkrati tudi potujete tiho in ekonomično.

7. POZABIMO NA VETER V PRSI

Veter v prsi na dolgi ravnini še posebej pa na hribu je lahko pravi pekel za noge. V takšnih primerih bi nam že majhna pomoč prišla še kako prav. Prav to pomoč nam nudi električni motor. Zato lahko z električnim kolesom lahkotno kolesarimo po ravnini ali v hrib, veter v prsi pa bomo občutili le kot prijeten hlad na obrazu.

8. KOLESARJENJE V SKUPINI

Včasih se lahko na kolesarski turi zberemo kolesarji različne fizične oziroma kondicijske pripravljenosti. Čakanje ali pritoževanje lahko hitro spremenita razpoloženje v skupini in kolesarjenje lahko postane muka namesto užitek. Električna kolesa lahko to neravnovesje hitro izravnajo in skupino kolesarjev z različnimi stopnjami pripravljenosti zbližajo. Kolesarska tura tako hitro postane izkušnja, ki jo želijo vsi čimprej ponoviti.

9. Z E-KOLESOM PO POŠKODBI

Zahvaljujoč električnemu pogonu z več stopnjami pomoči je električno kolo odlično za treninge in nabiranje kondicije. Še posebej po kakšni poškodbi ali drugih zdravstvenih težavah, ko telesa ne smemo obremeniti na polno. Dodatna električna pomoč na kolesu razbremeni kolena in stegenske mišice. To zmanjša tudi pritisk na sklepe in vezi. Bi radi postali fit, bili zdravi in izboljšali svoje počutje? Potem je e-kolo korak v pravo smer.

10. ODLIČNO ZA POTOVANJA

Bi se želeli s svojim kolesom odpraviti na večdnevno ali večtedensko potovanje? Potovanje s kolesom je posebno doživetje, pokrajino skozi katero kolesarite pa doživite na popolnoma drugačen način, kot če se skoznjo peljete z avtom. Električni pogon na e-kolesih omogoča, da je takšno potovanje lahkotnejše, ko prispete na svoj dnevni cilj pa imate še dovolj energije za raziskovanje okolice.

ECONO električna kolesa

Ostala električna kolesa v naši ponudbi

10 razlogov zakaj potrebuješ električno kolo
admin admin12 april, 2022
Deli ta članek
Arhiv
Prijava za komentiranje