Telefon: +386 2 300 3515
ECONO kolesarski center
How to choose a handlebar for mountain bikes
Everything you need to know about choosing a handlebar for mountain biking
13 december, 2021Avtor
Niky Golavšek
Ni komentarjev


Krmilo oziroma kot v kolesarskem žargonu pravimo ''belanca'', spada med najpomembnejše kontaktne točke na kolesu.  Medtem, ko se večina kolesarjev zadovolji z original krmilom, ki pride s kolesom, lahko nadgradnja krmila, ki odgovarja vam in vašim kolesarskim slogom, pomembno vpliva na vašo vožnjo po treilih. 

Krmilo v vpliva na to, kako se kolo upravlja in odziva in igra pomembno vlogo pri tem, kako udobno se počutite na kolesu. Na splošno velja, da bolj tehnična in agresivna kot je vožnja, širše in masivnejše je krmilo. Downhill in Enduro kolesar bo cenil boljši nadzor ki ga nudi širše krmilo z dvigom (rise), kar pripomore k premiku teže kolesarja nad zadnje kolo med vožnjo po tehničnih terenih. 

Po drugi strani pa bo Cross Country kolesar cenil lažjo, bolj ravno in ožje krmilo, saj mu bo to omogočalo premik teže bolj na sprednje kolo med strmimi vzponu v slogu XC.

V tem blogu se bomo poglobili v svet krmil za gorska kolesa, da vam mogoče olajšamo izbiro. 

dimenzije krila rethal

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri krmila za gorsko kolo

Po navadi pri izbiri krmila ni nekih strogih pravil, tako da se pogosto pojavi iskanje neke sredine med slogom vožnje, terenom in telesnih dimenzij. 

Konec koncev je najboljši način, da ugotovite, kateri krmilo je za vas najboljše, tako da preizkusite različne modele in sloge. To seveda ni vedno lahko, zato morate pri iskanju novega krmila upoštevati naslednje.

  • Dvig (rise) 

  • Upogib navzgor (upsweep)

  • Upogib nazaj (Backsweep)

  • Premer vpetja

  • Material

  • Teža

Kako široko naj bo krmilo 

Z leti se je krmilo gorskega kolesa zaradi agresivnejše vožnje postopoma širilo, saj lahko povečana širina izboljša nadzor nad kolesom. Nekateri menijo tudi, da bi naj širše krmilo odprlo prsni koš in izboljšalo dihanje. 

Čim širše je krmilo tem več vzvoda lahko uporabite za krmiljenje sprednjega kolesa. Sile, ki želijo obračati kolo na treilu, se na koncih krmila zmanjšajo in zato je toliko lažje kolo obdržati v želeni liniji. 

Danes je krmilo gorskega kolesa običajno širine med 700 in 800 mm

Ko izbirate širino krmila, razmislite po kakšni vrsti terena se boste vozili. Očitno je, da se boste z daljšim krmilom težje prebijali skozi gosto rastoča drevesa. Je pa res, da kolesarji ki vozijo hitre in agresivne treile, imajo veliko večjo korist od širšega krmila. 

Cross – country kolesarji bodo verjetneje se odločili za ožja krmila, čeprav so že najnovejša XC kolesa opremljena s čedalje širšimi krmili. Medtem pa so vsa trail, enduro in DH kolesa opremljena vse pogosteje s čim širšim krmilom. 

Če niste prepričani, kakšno širino krmila bi izbrali, je priporočljivo, da se odločite za krmilo, ki je nekoliko širše, kot mislite, da bi morda potrebovali, saj ga še vedno lahko odrežete.

V kolikor se odločite za širše krmilo, se lahko odločite tudi za krajši nosilec krmila, saj bo daljše krmilo učinkovito povečalo doseg (reach) na vašem kolesu. 

Kaj pomeni dvig (rise) in upogib (sweep) krmila

Ravno krmilo (flat bar) je, kot že ime pove, ravno od enega konca do drugega. Dvižno krmilo (riser bar), ki pa so pogostejše, se dvigajo od središča krmila proti ročajem.

Upoštevati moramo tudi upogib (sweep) krmila, za kar obstaja dva merila upogib nazaj (Backsweep) in upogib navzgor (upsweep).

Dvig (Rise): Navpična razdalja med osrednjo črto krmila pri objemki in na njenih koncih. 

Upogib navzgor (Upsweep): Koliko stopinj se krmilo upogiba navzgor od nosilca krmila do koncu krmila.  Večji kot je upogib, bolj se oblika krmila spreminja, ko je zavrtite v nosilcu krmila. Če gledate s sprednje strani kolesa, boste videli konce krmila, ki običajno ležijo približno 5 stopinj od vodoravnega položaja.

Upogib nazaj (Bachsweep): Za koliko stopinj se krmilo obrne nazaj od pravokotnega položaja na nosilec krmila. Večji kot je upogib, večji je učinek krajšega nosilca krmila. 


Kako izbira krmila vpliva na prileganje in vodljivost kolesa

Več upogiba nazaj (backsweep) ima podoben učinek kot namestitev krajše opore krmila in širše ko je krmilo, dalje nazaj boste imeli oprijem za roke.  Krmilo z manj upogiba nazaj, pa bo oprijem za roke prestavila nekoliko naprej in bo dolžina opore krmila prišla bolj do izraza. 

Več dviga (rise) premakne težko kolesarja navzgor in nazaj, torej zmanjša težo na sprednjem kolesu in tako olajša vožnjo po zadnjem kolesu (wheelie / manual) zraven tega pa boste postavljeni v bolj udoben položaj. Morda boste v tej drži manj odločni v agresivnejših ovinkih ali pa boste imeli manj nadzora pri strmih vzponih. 

Nižje, bolj ravno krmilo vas bo postavilo v agresivnejši t.i. attack position oz. napadalni položaj s večjim delom teže preusmerjeno na sprednje kolo, kar pomaga pri hitrejšem ovinkanju in boljšim nadzorom pri vzponu. Po drugi strani, pa nižje krmilo otežuje dvig kolesa čez ovire na poti in lahko povzroči utrujenost rok po strminah navzdol. 

Ogljikova vlakna (Carbon) proti aluminiju

Krmilo gorskega kolesa je po navadi narejeno iz aluminija ali iz ogljikovih vlaken. Aluminij je nekoliko bolj priljubljena izbira, saj je material lahek trpežen, razmeroma poceni in bolje prenese padce z kolesom. 

Tudi krmilo iz ogljikovih vlaken ima nekaj svojih prednosti pred aluminijastim, in sicer karbonsko krmilo boljše absorbira vibracije in pomaga zmanjšati utrujenost v rokah. Ima tudi običajno manjšo težko, kar pa je dobra izbira za kolesarje, kjer jih je teža resna skrb. Pomanjkljivost karbonskih krmil je predvsem cena, saj so precej dražja kot aluminijasta. Prav tako, bi naj bila tudi manj trpežna pri udarcih.

Preveri izbiro krmil Rental

Preveri izbiro Nosilec krmil Rental

Niky Golavšek13 december, 2021
Deli ta članek
Značke
Arhiv
Prijava za komentiranje