Telefon: +386 2 300 3515
ECONO kolesarski center
Pet stvari, ki jih morate narediti pred vsako vožnjo z gorskim kolesom
Naredite hitri pregled kolesa, preden zavijete na trail
16 februar, 2022Avtor
Niky Golavšek
Ni komentarjev


Pomembno je, da pred vsako vožnjo pregledate svoje gorsko kolo, tako se izognete nesrečam na poti. Da si hitro in enostavno zapomnimo korake, uporabimo metodo "M". Vsaka od petih točk črke "M" pomeni kontrolno točko pri pregledu vašega kolesa. Začeli boste pri zadnjem kolesu, se pomaknili navzgor do sedežne opore, navzdol do stopalk, nazaj gor do krmila in ponovno navzdol do sprednjega kolesa. Naučite se izvajati preverjanje pred vožnjo, tako da sledite spodnjim navodilom.

''M'' točka #1

Priključite tlačilko in se prepričajte, da je pnevmatika napolnjena v priporočenem območju tlaka, ki je natisnjeno na bočni strani pnevmatike. Idealen tlak v pnevmatikah je stvar posameznika in je lahko odvisen od različnih dejavnikov, na primer od podlage vožnje in od tega, ali vozite tubeless, vendar bi morali ciljati na sredino priporočenega območja PSI in se od tam prilagoditi.

Pomemben nasvet: Če uporabljate tubeless sistem, priporočamo, da vsakih 6 mesecev dodate svežo tesnilno tekočino. 

Preverite, ali je os kolesa dovolj močno privijačena in pravilno nameščena v primeru da imate QR (quick relise) os. Preverite obrabljenost zavornih ploščic, zavrtite kolo in se prepričate, da se prosto vrti skozi zavore brez drgnjenja. Če zavorne obloge drgnejo ob disk in ste preverili, da je kolo pravilno nameščeno, boste morali zavorne čeljusti nekoliko prirediti.

''M'' točka #2

V drugi kontrolni točki svojo pozornost posvetite sedežu in sedežni opori. Zasučite sedež levo ni desno, da se prepričate, da sedežno oporo objemka drži na svojem mestu. V primeru, da imate potopno sedežno oporo, se prepričajte da ta deluje, tako da pritisnete ročico na krmilu in sedež potisnete z roko navzdol.

Nato kolo dvignite in spustite na tla z višine gležnja in poslušajte na morebitne nenavadne zvoke. Ta bi lahko pomenilo, da je kaj na kolesu odvijačeno ali obrabljeno in je treba v primeru, da je kakšen vijak odvit, tega nazaj pritrditi, v primeru, da je kakšen del obrabljen pa bo potrebno kolo pripeljati na servis.

Pomemben nasvet: Če imamo potopno sedežno oporo, jo je dobro pred vsako vožnjo sčistit in namazati z več namenskim silikonskim oljem. 

''M'' točka #3

Na vrsti za pregled je gonilni in prestavni sklop. Zavrtite oba pedala, da preverite za morebitna škripanja ali podobne zvoke. Nato ju primite in ju zavrtite od strani do strani, da preverite ali imajo kaj ''lufta'' (play) in da so dovolj močno privijačene.

Nato zavrtite gonilko nazaj in poslušajte morebitno škripanje verige ali prestavnega sistema. Poskrbite, da so veriga in zobniki, tako sprednji kot zadnji, čim bolj čisti. V kolikor je veriga suha na otip jo je potrebo namazati z zato namenskim oljem.

Pomemben nasvet: Na izbiro so vam olja za suho in mokro vreme. Izberite tistega, glede na vreme po kakšnem se boste vozili. 

''M'' točka #4

Nato se posvetimo krmilu. Z višine gležnjem spusti sprednje kolo na tla in poslušanje za morebitna klopotanja ali čudne zvoke, tako kot pri zadnjem kolesu. Z obema nogama primite sprednje kolo in zavrtite  krmilo levo in desno, da se prepričate, da je krmilo primerno pritrjeno. Pritisnite vsako zavoro posebej in potiskajte kolo naprej in nazaj, da se prepričate da zavori delujeta brezhibno.

Pomemben nasvet: Če lahko ročico zavore potegnete vse do krmila je ta potreba novih zavornih oblog in/ali zračenja

''M'' točka #5

V zadnji točki pregleda se osredotočite na sprednje kolo in ponovite proces, ki ste ga opravili pri zadnjem kolesu. Torej pregled tlaka v pnevmatikah, ali je os kolesa dovolj močno privijačena in pravilno nameščena,  ter zavrtite prednje kolo, da se prepričate da se prosto vrti brez drgnjenja ob diske. 

To je to! Precej preprosto, kajne? Zraven preverjanja kolesa pred vožnjo in osnovnega vzdrževanja doma, na primer napihovanja pnevmatik in mazanja verig, bo redno vzdrževanje pri vašem lokalnem servisu koles omogočilo nemoteno delovanje komponent.

Niky Golavšek16 februar, 2022
Deli ta članek
Značke
Arhiv
Prijava za komentiranje