Telefon: +386 2 300 3515
ECONO kolesarski center
Prašno barvanje okvirjev ECONO
Opis postopka barvanja okvirjev
29 marec, 2023Avtor
Prašno barvanje okvirjev ECONO
NikyG
Ni komentarjev


Prašno barvanje kolesa je učinkovit način za izboljšanje videza in ohranjanja vzdržljivosti vašega kolesa. Je postopek nanosa suhe praškaste barve na površino in segrevanja, da se prašek poveže s kovino. To ustvari gladek, vzdržljiv in dolgotrajen zaključek, ki je odporen na krušenje, praske in bledenje.

Zakaj prašno barvati okvire

Prašno barvanje izboljša videz in ohranja vzdržljivost okvirja. Končni premaz je gladek, enakomeren in obstojnejši od tradicionalnih tekočih barv. Praškasti premaz je tudi odporen proti krušenju, praskam in bledenju, zato bo vaše kolo dlje videti lepše. Poleg tega lahko praškasti premaz zaščiti okvir vašega kolesa pred rjo in korozijo, zaradi česar bo dlje ohranjal svojo vrednost.

Kako poteka prašno barvanje

Postopek praškastega lakiranja je sestavljen iz več korakov. Okvir kolesa se očisti, da se odstrani umazanija, maščoba ali prah. Očiščen okvir je tako pripravljen, da ga premažemo s suho prašno barvo. Elektrostatični naboj praška omogoča oprijem laka na kovinsko površino. Postopek barvanja okvirja zaključimo s segrevanjem v pečici, da se prah stopi in poveže s kovino. Na koncu okvir ohladimo in že je pripravljen za uporabo.

Izbira barve

Pri izbiri barve za prašno lakiranje okvirjev koles je na voljo veliko možnosti. Na voljo so različne barve, teksture in zaključki, vključno s kovinskimi (metalik), mat in sijajnimi (gloss).

Stroški prašnega barvanja

Stroški praškastega lakiranja okvirja kolesa se lahko razlikujejo glede na velikost okvirja, kompleksnost dizajna, izbrano barvo in zaključek. Praškasto lakiranje je na splošno stroškovno učinkovit način za izboljšanje videza in vzdržljivosti vašega kolesa. Z razliko od tradicionalnih tekočih barv je tudi okolju prijaznejše, saj proizvaja manj odpadkov in ne oddaja škodljivih hlapnih organskih spojin (HOS).

Vodne nalepke - Water Decal

Vodne nalepke so priljubljen način individualizacije in dekoriranja okvirjev koles. Vodne nalepke so v bistvu tanki listi papirja ali plastike z natisnjenimi motivi, ki se nanesejo na površino okvirja kolesa. Te nalepke se običajno uporabljajo za dodajanje logotipov, dizajnov in drugih grafik na okvirje koles.

Postopek nanašanja vodnih nalepk na okvir kolesa je relativno preprost. Prvi korak je čiščenje površine okvirja kolesa, da se odstrani umazanija, maščobe in druge nečistoče. Vodno nalepko lahko previdno namestimo le na čisto in suho površino. Pred nanosom je potrebno nalepko potopiti v vodo in počakati, da le-ta postane mehka in prožna. Ob nameščanju nalepke na okvir kolesa, izpod nje  z otiralnikom ali podobnim orodjem iztisnemo odvečno vodo. Okvir kolesa pustimo, da se posuši, saj se bo le tako nalepka prijela na površino.

Upoštevati je potrebno, da so vodne nalepke lahko nagnjene k poškodbam zaradi drgnjenja ali izpostavljenosti vremenskim vplivom. Zato je priporočljivo, da na nalepko nanesete zaščitni prozorni premaz, da ohranite dizajn in podaljšate njeno življenjsko dobo.

Prozorni premaz - Clear Coat

Prozorni premaz je zaščitna plast, ki se nanese na barvo okvirja ali nalepko na okvirju kolesa. Prozorni premaz pomaga zaščititi spodnjo plast pred poškodbami, ki jih povzročijo obraba, izpostavljenost vremenskim vplivom in UV sevanje. Prozorni premaz se uporablja za ohranjanje dobrega stanja okvirjev, saj z njim podaljšamo življenjsko dobo in ohranimo izgled ter kakovost tako barve, kot tudi nalepk.

Prozorni premaz se nanese na posušeno barvo, nanesemo ga lahko tudi na nalepko. Premaz pustimo, da se popolnoma posuši. Sam nanos premaza lahko izvedemo z brizgalno pištolo ali s čopičem. 

Prašno barvanje okvirjev ECONO
NikyG29 marec, 2023
Deli ta članek
Značke
Arhiv
Prijava za komentiranje