Telefon: +386 2 300 3515
ECONO kolesarski center
Primerjava Econo Equus C5 proti Cube Reaction Hybrid Performance
2 februar, 2023Avtor
Primerjava Econo Equus C5 proti Cube Reaction Hybrid Performance
NikyG
Ni komentarjev


Medtem ko inženirji ustvarjajo visoko zmogljive karbonske okvirje in se ukvarjajo z kompleksno aerodinamiko, se v razredu vstopnih gorskih električnih koles s tem ne obremenjujemo preveč. Držimo se osnovnih načel ki odlikujejo sodobna električna gorska kolesa. Pomembna je konstrukcija, ki mora biti sodobna in dovolj močna, da lahko prenese vso težo motorja, baterije in kolesarja z vso opremo, ob enem pa mora biti dovolj lahka da se skupna teža kolesa ne poveča preveč, kar bi znalo biti nekoliko nevšečno. 

Kot navdušen e-kolesar sem nestrpno pričakoval izid obeh modelov Econo EQUUS MTB C5 in Cube Reaction Performance. Po mesecih pričakovanja sem končno imel priložnost preizkusiti obe e-kolesi in ju primerjati drugo ob drugem. Preverimo katero električno kolo v cenovno dostopnejšem razredu, ima boljše karakteristike glede na ceno.

ECONO Equus MTB C5

Hitri pregled specifikacij
  • Okvir: ECONO ALU 6061 unilight Integrated Downtube

  • Vilica: SR santur XCT30 100mm, 

  • Motor: Motinova Volans+, 250W, 75Nm

  • Baterija: ECONO InTube 36V 870Wh

  • Zaslon: Motinova CS

  • Polnilec: ECONO 4A 3pin

  • Prestavni sistem: Zadnji menjalnik – Shimano Deore 10p,
    Prestavna ročka – Ltwoo A7, kaseta: 11-46T

  • Zavore: Radius Lever range adjustment, diski 180/180

  • Gonilka: Motinova 170 18T, 2,5 razmerje 

  • Cena: 2539,90

  • Teža: 25.5 Kg

Pri Econo smo razvili gorsko kolo z imenom Equus, kar v latinščini pomeni ''konj''. Kolo je zasnovano za uporabo na terenu kot tudi na cesti. Namenjeno je nezahtevnim uporabnikom in vsem kolesarjem, ki se želijo spoznati s svetom električnih koles in si želijo zanesljivo in cenovno ugodno rešitev za vožnjo po brezpotjih.

Ena od izstopajočih lastnosti kolesa Econo Equus MTB je njegov močan pogonski sistem Motinova Volnas Plus z navorom do 75 Nm, ki zagotavlja gladko in odzivno moč. Ta je povezan z litij-ionsko  baterijo kapacitete 870 Wh, ki omogoča doseg do 200 km z enim polnjenjem, zaradi česar je Econo Equus MTB odlična možnost za vožnje na dolge razdalje. Equus MTB prav tako odlikuje njegova trpežen in robusten okvir, ki je zasnovan tako, da prenese težke terenske vožnje.

Kar zadeva komponente, je Econo Equus MTB opremljen z menjalnikom Shimano Deore, ki zagotavlja gladko in zanesljivo prestavljanje v vseh pogojih. Za udobje poskrbi sprednje vzmetenje Suntour in Maxxis pnevmatike, ki pomagajo zgladiti grobe poti in izboljšajo oprijem.

Na splošno je Econo Equus MTB odlična možnost za kolesarje, ki iščejo zanesljivo in cenovno ugodno električno kolo za terensko uporabo. Njegova kombinacija zmogljivega motorja, baterije z dolgim ​​dosegom in visokokakovostnih komponent je dobra izbira za kolesarje vseh ravni znanja.

CUBE Reaction Hybrid Performance 625

Hitri pregled specifikacij

  • Okvir: Aluminium Superlite, Gravity Casting,

  • Vilica: SR Suntour NVX30 Coil, 100mm

  • Motor: Bosch Performacne Gen 3, 250W, 65Nm

  • Baterija: Bosch Power Tube 625

  • Zaslon: Bosch Purion

  • Polnilec: Bosch 2A

  • Prestavni sistem: Zadnji manjalnik - Shimano Alivio 9p,

  • Prestavna ročka – Shimano Alivio, kaseta 11-36

  • Zavore: Shimano BR-MT200, 180/180

  • Gonilka: Acid 175 38T

  • Cena: 2749,00

  • Teža: 24 Kg

Na drugi strani pa imamo že precej znano gorsko kolo Cube Reaction Performance, ki je prav tako visokozmogljivo električno kolo, ki je zasnovano za terensko uporabo. Opremljen je z zmogljivim motorjem Bosch Performance Line z 65Nm navora in veliko 625Wh litij-ionsko baterijo, ki omogoča dolge vožnje in obilico terenskih avantur.

Ena od izstopajočih lastnosti Cube Reaction Performance je njegova trpežna in robustna oblika. Zgrajen je iz visokokakovostnih komponent, ki so zasnovane tako, da prenesejo težke terenske vožnje, vključno z močnim in lahkim aluminijastim okvirjem, zanesljivim vzmetenjem in vzdržljivimi pnevmatikami.

Kar zadeva zmogljivost, lahko Cube Reaction Performance doseže hitrosti do 25 km/h, zaradi česar je odlična možnost za kolesarje, ki želijo raziskovati brezpotja ali preprosto želijo hitro in učinkovito priti od A do B . Zaradi zmogljivega motorja in dolgotrajne baterije je odlična izbira, tako za kolesarje začetnike kot tudi kolesarje z več znanja.

Na vse zadnje je tudi Cube Reaction Performance visokozmogljivo električno kolo, ki je popolno za kolesarje, ki iščejo zanesljivo in vsestransko možnost za vožnjo po brezpotjih. Njegova kombinacija moči, vzdržljivosti in zmogljivosti je odlična izbira za kolesarje, ki želijo svoje terenske avanture dvigniti na višjo raven.

Primerjava komponent

Motor

ECONO Equus MTB C5

Motinova Volnas Plus, 250W, 75Nm

Motinova Volnas Plus in Bosch Performance Line sta oba visoko zmogljiva motorja za električna kolesa, ki sta zasnovana za terensko uporabo. Oba motorja imata izhodno moč 250 vatov in lahko zagotovita gladko in odzivno moč zadnjega kolesa kolesa.

Vendar pa obstaja nekaj razlik med obema motorjema. Motinova Volnas Plus ima največji izhodni navor 75 Nm, medtem ko ima Bosch Performance Line največji izhodni navor 65 Nm. To pomeni, da je Motinova Volnas Plus morda nekoliko močnejša in lahko hitreje pospeši kolo kot Bosch Performance Line.

Cube Reaction Hybrid Performance

Bosch Performance Line, 250W, 65Nm

Kar zadeva težo, je Motinova Volnas Plus (3,5kg) nekoliko težji od Bosch Performance Line (3,2kg), zaradi česar je morda slabša možnost za kolesarje, ki želijo zmanjšati skupno težo svojega električnega kolesa.

Konec koncev bo najboljši motor za vaše električno kolo odvisen od vaših posebnih potreb in preferenc. Tako Motinova Volnas Plus kot Bosch Performance Line sta visokokakovostna motorja, ki lahko zagotovita gladko in odzivno moč, zato bi bila oba odlična izbira za vaše električno kolo.

Baterija

Econo InTube 870Wh in Bosch Powertube 625Wh sta obe visoko zmogljivi litij-ionski bateriji, ki sta zasnovani za uporabo z električnimi kolesi. Obe bateriji imata napetost 36 V in lahko zagotavljata dolgotrajno napajanje motorja električnega kolesa.

Vendar pa obstaja nekaj razlik med obema baterijama. Econo InTube 870Wh ima višjo zmogljivost kot Bosch Powertube 625Wh. To pomeni, da bo Econo InTube 870Wh morda lahko zagotovil več energije in daljši doseg kot Bosch Powertube 625Wh.

Kar zadeva velikost in težo, je Econo InTube 870Wh nekoliko večja in težja od Bosch Powertube 625Wh. Zaradi tega je morda boljša možnost za kolesarje, ki iščejo baterijo z veliko zmogljivostjo in dolgim ​​dosegom, vendar so pripravljeni sprejeti nekoliko večjo in težjo baterijo.

Konec koncev bo najboljša baterija za vaše električno kolo odvisna od vaših posebnih potreb in preferenc. Tako Econo InTube 870Wh kot Bosch Powertube 625Wh sta visokokakovostni bateriji, ki lahko zagotavljata dolgotrajno napajanje motorja vašega električnega kolesa, zato bi bila obe odlična izbira.


Pogoji za test baterij

  • Teren: nekoliko hribovit

  • Podlaga: asfalt, makadam, gozdna pot

  • Vreme: lahki veter, sončno

  • Letni čas: poletje

  • Povprečna hitrost: 16 km/h

  • Način pomoči: Eco, Tour

  • Teža kolesarja: 80 Kg

  • Plašč: Gorski

Domet baterije

Doseg električnega kolesa je največja razdalja, ki jo lahko prevozi z enim polnjenjem baterije. Doseg električnega kolesa določa več dejavnikov, vključno z zmogljivostjo baterije, močjo motorja ter terenom in pogoji, v katerih se vozi. Dejanski doseg električnega kolesa odvisen tudi od moči njegovega motorja ter terena in pogojev, v katerih se vozi. Na primer, električno kolo z zmogljivim motorjem in veliko baterijo lahko potuje dlje po ravnem, gladkem terenu kot po strmih, skalnatih poteh.

V tem testu bomo primerjali domet dveh različnih baterij: ene s 625 Wh in druge z 870 Wh. Za izvedbo preizkusa bomo najprej popolnoma napolnili obe bateriji in ju nato popolnoma izpraznili. Nato bomo izmerili razdaljo, na kateri je posamezna baterija lahko napajala pogon na kolesu, in primerjali rezultate. Ker pa imata obe bateriji v Eco in Normal načinu domet več kot 100km in je za prekolesarjenje takšne trase potreben celoten dan, bomo test opravili do porabe 50% baterije in pomnožili z dva, tako bomo dobili končno število možnih prevoženih kilometrov z celotno baterijo.

Najprej si oglejmo baterijo s 625 Wh. Ta baterija ima manjšo zmogljivost shranjevanja energije kot baterija 870 Wh, zato bi pričakovali, da bo imela krajši doseg. Vendar lahko učinkovitost naprave in drugi dejavniki prav tako vplivajo na doseg, zato je pomembno, da izvedemo test, v katerem vidimo dejanske rezultate.

Baterija Bosch je pokazala 50% izpraznjenost na razdalji 63 km, torej bi dejanska prevožena razdalja z polno baterijo bila 126 km

Nato izmerimo doseg baterije ECONO InTube 870 Wh in ugotovimo, da je z enim polnjenjem lahko napajala napravo za razdaljo 150km, saj je baterija pokazala 50% izpraznjenost na razdalji 75 km.

Na splošno rezultati tega preizkusa dosega kažejo, da ima baterija 870 Wh daljši doseg kot baterija 625 Wh. To je pričakovano zaradi večje zmogljivosti shranjevanja energije, vendar dejanski rezultati se lahko med seboj razlikujejo zaradi nepredvidenih dejavnikov, kot so sprememba vremena, kandenca poganjanja itd..

Zaključek

Takoj me je presenetila elegantna oblika ECONO EQUUS mtb. Njegov robusten aluminijasti okvir ni le lep na pogled, ampak zagotavlja tudi gladko in udobno vožnjo. Pogon Shimano Deore z 10 prestavnim razmerjem in hidravlične disk zavore dajejo temu e-kolesu impresivno moč in nadzor.

Po drugi strani ima Cube Reaction Performance prav tako robusten in eleganten aluminijast okvir in pogon Shimano Alivio. Čeprav mu ne primanjkuje prefinjenosti Cube to nadomesti z impresivnim pospeškom in vodljivostjo.

Potem ko sem oba e-kolesa preizkusil na različnih terenih, sem se znašel razpet med obema. ECONO EQUUS mtb ponuja gladko in udobno vožnjo, prav tako Cube in oba sta zanimiva zaradi svojega impresivnega pospeška in vodljivosti.

Cenovno je razlike med njima dobrih 200€. Pri ECONO dobite, novost, kakovost, močnejši motor in močnejšo baterijo, kar prinese k dodatni teži, pri Cube pa dobite leta tradicije in kakovost ter seveda zanesljiv Bosch motor in baterijo.

Na koncu sem ugotovil, da je najboljše e-kolo zame stvar osebnih preferenc oz. katero kolo vam bolj ''pade v oči''. Če cenite udobje, prefinjenost in sta oba kolesa prava izbira, če pa želite karseda čim močnejšo baterijo pa je boljša izbira ECONO Equus. Ne glede na to, katero izberete, z nobenim od teh fantastičnih e-koles ne boste zgrešili.

Preveri modele Equus

Primerjava Econo Equus C5 proti Cube Reaction Hybrid Performance
NikyG2 februar, 2023
Deli ta članek
Značke
Arhiv
Prijava za komentiranje