Telefon: +386 2 300 3515
ECONO kolesarski center
Razvoj pametne elektronike za baterijo (BMS)
Katere funkcionalnost podpira in z katerimi motorji ga je možno povezati?
10 september, 2021Avtor
Razvoj pametne elektronike za baterijo (BMS)
admin admin
Ni komentarjev


Kaj je sistem BMS?

Sistem BMS (battery management system) je elektronsko vezje , ki nadzoruje baterijo. Je obvezna komponenta li-ion baterijskih paketov. Baterijo nadzoruje na način, da je vedno znotraj določenih vnaprej nastavljenih parametrov, kar zagotovi večjo varnost baterij.  Spremlja vse podporne procese v bateriji tako vhodne parametre kot parametre porabe energije, temperaturne maksimume v bateriji in omogoča vpoglede v zgodovino navedenih parametrov. Z pametnim BMS-om podaljšujemo življenjsko dobo baterij imamo tudi natančnejši vpogled v stanje baterije.

Pametni BMS ima prednosti tako za uporabnika baterije kot tudi za prodajalca. Omogoča vam natančnejši pregled parametrov kot so: napolnjenost baterije, prikaz dometa baterije v posamezni pomoči. Prodajalcu pa omogoči vpogled v zgodovino parametrov baterije. Vidimo lahko  naslednje podatke kot so: temperaturne maksimume,  tokove, napake, podatke proizvodnje, SoH(State of Health). Pametni BMS zagotavlja tudi optimalnejše polnjenje in balansiranje celic in jih na ta način varuje in podaljša življenjsko dobo baterije.

Napetost

36V / 48V

Tok

16A, 25A

Komunikacija

CANBUS

SoC

State of Charge

SoH

State of Health

Pregled

Ciklov polnjenja baterije

Pregled

Podatkov proizvodnje

Pregled

Zgodovine temperature

Pregled

Zgodovine max. tokov

Pregled

Zgodovine napak

Kompatibilnost z motorji

BMS je kompatibilen z motorji blagovnih znamk Motinova, Domel, Tongsheng, Econo, Bafang. Povežemo ga lahko tudi na vse motorje z komunikacijo CANBUS ali na motorje, ki nimajo komunikacije.

Motinova
Domel
Bafang
Tongsheng

Razlika med pametnim in navadnim BMS-om

Navadni BMS ima vgrajene le osnovne varnostne funkcije kot so balansiranje in izklop v primeru napetostnih in tokovnih ekstremov. Pametni BMS pa ima zraven navedenega tudi izklop ob temperaturnih ekstremih, izklop kratkega stika, možnost merjenja kapacitete, računanja zdravja baterije, pošiljanja podatkov preko CANBUS-a do motorja in ekrana, ter beleženja ostalih parametrov. Uporabnik najprej opazi prikaz napolnjenosti baterije v % na ekranu, kot tudi računanje dometa baterije, kar pri navadnem ni možno.

Oblika BMS-a

Ohišja baterij se med seboj razlikujejo. Zato je tudi notranjost vsake baterije drugačna. BMS-i vstavljeni v baterijo lahko služijo tudi kot konstrukcijski element. Zato je za vsako baterijo potreben drugačen design BMS-a. Ker sta razvoj in proizvodnja BMS-a v Sloveniji, je tudi mogoča hitra modifikacija in prilagoditev za skoraj vsako ohišje baterije. Kar se odraža v hitrejšem razvoju novega baterijskega paketa.

Razvoj pametne elektronike za baterijo (BMS)
admin admin10 september, 2021
Deli ta članek
Arhiv
Prijava za komentiranje