Telefon: +386 2 300 3515
ECONO kolesarski center
Testiranje: E-kolo Econo Apes
Potep po Dravskem polju
19 maj, 2021Avtor
Testiranje: E-kolo Econo Apes
admin admin
Ni komentarjev


Električno mestno kolo Apes vam precej olajša urbano življenje. Projektirano je tako, da boste z njim kolesarili udobno in varno. Kolesarjenje z njim je igrivo in lahkotno, zato boste z njim brez večjih fizičnih naporov lahko premagovali poti do zastavljenih ciljev. Če boste z njim kolesarili v službo boste praktično brez kapljice znoja prišli do delovnega mesta, kar pomeni, da vam ob prihodu na delovno mesto ni potrebno skrbeti, v kaj se boste preoblekli. Zanesljiv 250 W motor je skrit v zadnjem pestu in vas bo v kombinaciji z baterijo kapacitete 630 Wh, pognal  do 25 km/h na razdalji vse do 150 km. S šest stopenjskim menjalnikom, pnevmatikami, zasnovanimi proti predrtju in tremi hitrostmi pomoči, ki jih nastavljate z dostopnim kontrolorjem, je Econo Apes kolo ustvarjeno za življenje v mestu in na podeželju.  

Testiral in napisal: Niky Golavšek
Kolo: Econo Apes 2M 2021
Podlaga: Asfalt, makadam
Vreme: Soncno, vetrovno
Motor: V zadnjem pestu 250W 40 Nm
Baterija: Econo Tube M 36V 630Wh
Datum testa: 08.05.2021

Opis vožnje in poti

Začrtana pot se je vila predvsem po ravninskih asfaltiranih cestah, z nekaj ne preveč strmimi vzponi. Iz centra Slovenske Bistrice sem se odpravil v smeri Ptujske gore. Na prvi vzpon sem prišel kmalu po štartu v kraju Spodnja Vas. Iz prve stopnje pomoči sem v klancu preklopil na drugo stopnjo in vzpetino premagal brez večjega fizičnega napora. Sledila je ravninska vožnja do naslednjega vzpona malo izven kraja Sestrže. Vzpon bi bil  precejšen izziv, če seveda ne bi bili na e-kolesu. S kolesom Apes pa sem ga v tretjem načinu pomoči premagal brez večjega truda. Sledil je spust do kraja Majšperk. 

Zaradi dobre izbire pnevmatik in učinkovitega zavornega sistema Shimano se je e-kolo Apes zelo dobro obneslo pri spustih tudi pri hitrostih nad 35 km/h. Prispel sem do vznožja Ptujske gore. Pot se je pričela srednje strmo vzpenjati, za kar sem uporabil že preverjeno tretjo stopnjo pomoči. Med vzponom mi je elektro motor omogočal hitrost do 15 km/h. Prikolesaril sem do prikupne cerkve na vrhu hriba, kjer me je pričakal prečudovit razgled na Dravsko polje. Do vrha Ptujske gore sem prekolesaril 25 km, indikator baterije je kazal, da sem porabil manj kot četrtino baterije, saj so gorele še vse štiri lučke.  

Po spustu z Ptujske gore sem užival v ravnicah Dravskega Polja, vse do Spodnje Polskave. Ves ta čas sem kolesaril s prvo stopnjo pomoči. Kljub  čelnemu vetru, mi je hitrost vožnje uspelo obdržati okoli 22 km/h. Med potjo je ugasnila lučka za porabo baterije, torej po prekolesarjenih 30 km, mi je preostalo še 75 % baterije. Ker mi je čas dopuščal, sem se še ustavil ob Pragerskih ribnikih. 

Zadnjih 10 km poti, od Zgornje Polskave do povratka v Slovensko Bistrico sta me ločevala le še dva vzpona in dva spusta. Vzpona sta bila precej nezahtevna, zato je bila dovolj druga stopnja pomoči. Za  prekolesarjeno pot v dolžini 50 km sem porabil 2 uri in 45 minut. Kolesaril sem s povprečno hitrostjo 18 km/h. Kolesarski izlet po Dravskem polju je bil zaključen in na cilju je indikator baterije kazal 2 lučki, kar je pomenilo, da sem za pot porabil le polovico kapacitete baterije. 

Motor

Elektro motor je lahek in ima moč 250 W. Nameščen je v zadnjem pestu, saj tam dosega največjo učinkovitost za mestno vožnjo. Posledično se obraba verige in zobnikov znatno zmanjša v primerjavi z kolesi s sredinskim motorjem. Prav tako je vzdrževanje tega motorja skoraj nepotrebno. Za kontrolo nad elektro motorjem pripomore kontroler na krmilu, ki omogoča 3 stopnje pomoči. Na ravninskem delu poti zadošča 1. stopnja pomoči za prijetno, vendar ne prelahko vožnjo. Pri premagovanju gričev pride v poštev druga stopnja pomoči. V tem načinu je vožnja presenetljivo hitra, v primerjavi s prvim načinom; ob upoštevanju dejstva, da se pri tem porablja manj lastne moči. Tretji način pomoči je primeren za klance večjega naklona in takrat, ko se nam mudi in želimo hitro doseči cilj. 

Izkupiček izleta

Čas vožnje

2:43'30

Dolžina

51.09 km

Povprečna hitrost

18.7 km/h

Max. hitrost

42.7 km/h

Kalorije

1131 kcal

Vzpon

566 m

Spust

570 m

Najvišja točka

350 m

Najnižja točka

228 m

Zaključek

Kolo Econo Apes je vsekakor dobra izbira za mestno kolo, za vse generacije. Zelo primerno je tudi za rekreativne kolesarje, ki iščejo kolo za krajše ali daljše izlete in zaradi nezadostne kondicije ne zmorejo ali upajo podati na daljše, zahtevnejše kolesarske podvige. K večji univerzalnosti kolesa pripomore zadnji prtljažnik, kamor se lahko namesti otroški sedež, košaro za nakupe idr. Vsekakor pa bi kolo priporočil osebam, ki iščejo prevozno sredstvo za prevoz v službo, po nakupih ali pa preprosto z njim želijo aktivno preživljati prosti čas doma ali na dopustu ob obali oz. v kakšnem drugem okolju. 

Testiranje: E-kolo Econo Apes
admin admin19 maj, 2021
Deli ta članek
Arhiv
Prijava za komentiranje