Telefon: +386 2 300 3515
ECONO kolesarski center
Testiranje: E-kolo Econo MTB
Dvakrat na Pohorje z enim polnjenjem baterije
6 maj, 2021Avtor
Testiranje: E-kolo Econo MTB
admin admin
Ni komentarjev


Econo MTB je vzdržljivo kolo, namenjeno daljšim potovanjem po hribih in dolinah, asfaltiranih cestah, poljskih poteh in brezpotjih, ki se na prvi pogled bistveno ne razlikuje od drugih hardtail gorskih e-koles ostalih proizvajalcev. Odlikuje ga sodoben dizajn, novodobna geometrija, napeljava je skrita v okvirju. Z močnim 250 W motorjem, ki proizvede zavidljivih 75 Nm navora, je mogoča vožnja tudi po strmih gozdnih vlakah. Oprema kolesa je presenetljivo dobra, štiri batne zavore pripomorejo k učinkovitemu zaustavljanju pri hitrejših spustih, široke pnevmatike z ne pregrobim profilom so primerne za udobno vožnjo po asfaltni cesti kot tudi po gozdnih terenih. Ima zanesljiv prestavni sklop Shimano Deore s prestavnim razmerjem, ki olajša zelo strme vzpone in pripomore h kolesarjenju nad 30 km/h.

Testiral in napisal: Niky Golavšek
Kolo: E-kolo Econo MTB
Motor: Motinova Volans
Baterija: Econo baterija 880Wh 
Pot: Sl. Bistrica - Pohorje Trije Kralji - Ruše-  Kamnica - Maribor - Pohorje Areh - Trije Kralji - Sl. Bistrica
Podlaga: Cesta, makadam, gozd
Vreme: Sonce, oblačno, dež
Datum: 1.5.2021

GPS izris poti

Opis vožnje in poti

Pot se je pričela v ravninskem predelu Slovenske Bistrice. Kolesariti sem začel v Eco načinu, saj sem vedel, da bo potrebno varčevati z energijo kolikor bo to le mogoče, saj me čaka dolga pot preko Pohorja in nazaj. Slovenska Bistrica je mesto pod Pohorjem, tako da se je ravnina kar hitro prelevila v vzpon, ki ne pojenja vse do RTC Trije Kralji. Na tej 15 km dolgi relaciji sem kolesaril predvsem v načinu Normal, pri vzponih večjega naklona, pa sem za krajši čas preklopil v način Sport. Za vzpon  do RTC Trije Kralji sem potreboval le eno uro in porabil zelo malo energije. Postal sem ravno prav zagret za nadaljevanje vožnje. Za primerjavo naj omenim, da z navadnim kolesom potrebujem za isto relacijo 2 uri in sem na vrhu precej izčrpan ter povsem prepoten. 

Pot sem nadaljeval proti slapu Šumik na Pohorju po cesti kjer je konfiguracija terena zmerna torej z lažjimi vzponi in spusti terena tako, da je način Normal zadostoval za povprečno hitrost nad 20 km/h in sem 7 km dolgo pot prevozil v dobrih 20 minutah.

Sledil je spust v dolino v kraj Ruše. Pri spustu se z elektro motorjem nimamo kaj ukvarjati, so pa v ospredje prišle štiri batne Shimano zavore, s katerimi imam precej izkušenj ter široke pnevmatike z odličnim oprijemom na makadamski in kasneje v dolini na asfaltni podlagi. Z zaupanjem v kvaliteten zavorni sistem in izvrsten oprijem pnevmatik sem dosegal hitrost  pri spustu tudi do 50 km/h. Spust se je zaključil z čudovito vožnjo ob potoku Lobnica. Prvi del izleta je bil za mano. Torej iz Slovenske Bistrice do Ruš preko Pohorja v le 2h urah? Zelo impresivno, kajne? Še bolj impresivna je bila poraba baterije. V centru Ruš se je na zaslonu izbrisala druga črtica, kar je pomenilo, da sem s porabo baterije na sredini. Na nizko porabo je vplivala moja ekonomična vožnja in pa seveda kapaciteta baterije z impresivnimi 880 Wh. 

Iz Ruš, kjer sem prečkal reko Dravo sem nato kolesaril približno 10 km po predvsem ravninski poti do Brestrnice. Na tej relaciji je zadoščal način Normal, saj sem kolesaril s povprečno hitrostjo 22 km/h. Odločil sem se, da še malo raziščem terene na obronkih Kozjaka, zato sem vožnjo nadaljeval v vas Medič nad Kamnico, kjer sem obiskal razgledno točko Panorama. Za ta čudovit razgled na mesto Maribor in reko Dravo je bilo potrebno premagati precej strme vzpone, vendar z opcijo Sport, to ni predstavljalo težave, kljub temu, da je bila za mano že kar dolga pot na kateri ni manjkalo klancev. 

Polovica začrtane poti je bila za mano. Indikator porabe baterije na zaslonu je še vedno kazal polovico porabljene baterije, kar je pomenilo, da bo energije ravno dovolj za vrnitev domov. Kljub temu bom moral voziti precej varčno, da slučajno ne ostanem brez pomoči baterije, saj me je čakalo še nekaj vzponov. Odpravil sem se do vznožja Pohorja do kraja Pekre, kjer sem se začel vzpenjati proti cerkvi Svetega Areha na Pohorju. 15 km vzpon sem premagal v eni uri. Kolesaril sem predvsem v načinu Normal, čeprav sem, ko se je le dalo, uporabil tudi način Eko. Na vrhu je indikator porabe baterije kazal le še eno črtico. Moram priznati, da me je malo zaskrbelo, ali mi bo uspelo zaključiti izlet s pomočjo elektro motorja ali pa bom moral uporabili tudi svojo moč, ki je po 81 km vožnje že precej pojenjala. 

Od cerkve Svetega Areha je sledil spust proti parkirišču Bajgot nad Slapom Šumik. Nato sem se odcepil levo v smeri Treh Kraljev. V načinu Normal sem se vračal po isti poti kot sem prišel. Od odcepa do Treh Kraljev me je ločilo le še 8 km lahkega vzpona. 

Neverjetno! Zagledal sem Hotel Jakec na Treh Kraljih. Indikator baterije je začel utripati, kar je pomenilo, da se vozim tako rekoč na ''hlape''. Ampak ni pomembno, saj me je do doma čakal le še spust v dolino. V dolino se spustim po že znanih gozdnih peš poteh, seveda brez pomoči elektro motorja.

Razgled nad mariborskim otokom

Izkupiček izleta

Dolžina 100 km, povprečna hitrost 20 km/h, vzpon 2910 m, spust 2009 m, čas vožnje 4.50 h.


Podatki uporabe motorja

Uporaba stopenj pomoči vožnje. Eco: 4%, Normal: 85%, Sport: 10%, Tubro: 1%.


Zaključek in oprema

Econo  MTB je elegantno gorsko e-kolo tako za vsakodnevnega uporabnika, kot tudi za avanturiste. Z zavidanja vredno 880 Wh baterijo vas kolo popelje kamor koli želite, pa naj bodo to asfaltirane kolesarske steze, makadamske poti ali gozdna brezpotja. Njena kapaciteta zadostuje za dvakratni vzpon na Pohorje, to pomeni, da lahko z enim polnjenjem premagate do 3000 višinskih metrov.  Econo MTB je odlično vodljiv in zelo stabilen. Na kolesu ne zaostaja niti udobje, saj zanj poskrbijo zelo mehak sedež, vzmetne vilice in po višini in naklonu nastavljiva opora krmila.  


Motor Motinova Volans

Ko pride do motorja, je pomembno, da se zavedamo, da ni bistveno samo koliko Nm navora proizvede, ampak tudi kakšen je občutek vožnje, enakomernost pospeševanja in možnosti posodobitev. Testno kolo Econo uporablja elektro motor Motinova 250 W z 75 Nm navora. Ta motor je dobil najvišjo oceno na testiranju elektro motorjev v kolesih v letu 2020.

Poslanstvo podjetja Motinova je ustvariti vrhunski elektro pogon za kolesa, ki bodo uporabniku nudile popolno doživetje vožnje. Motor ima štiri stopnje pomoči. Začetna Eco stopnja je resda najprijaznejša do porabe baterije, vendar je ta opcija primerna predvsem za ravnino in za zelo dolge relacije, kjer moramo varčevati z energijo. Druga stopnja pomoči Normal je nekoliko živahnejša, primerna za dolge, hribovite relacije. Tretja stopnja Sport je primerna za uporabo za srednje dolge relacije in težje vzpone. Brez težav se po ravnini doseže hitrost do 25 km/h. Na vzponih je kolo precej poskočno in daje občutek vetra v laseh. Zadnja stopnja pomoči pa je Turbo, ki je po ravnini ni smiselno uporabljati, je pa zelo dobrodošla pri strmih vzponih. Na zelo strmih vzponih, kjer moramo uporabiti prvo ali drugi prestavo, lahko v načinu Turbo dosežemo hitrost okrog 11 km/h.


Integrirana baterija Econo

Oblika baterije je dinamična in hrani električno energijo, ki jo motor potrebuje za delovanje. Velikost hrambe se imenuje kapaciteta. Večja kot je kapaciteta baterije več kilometrov boste lahko prekolesarili s pomočjo motorja. Ta baterija premore kar 880Wh kapacitete in z njo lahko naredimo v optimalnih pogojih več kot 200 km. Možne so tudi manjše kapacitete 500 Wh, 630 Wh, 760 Wh. Baterijo polnite z econo polnilcem v katerem je elektronika, ki spremlja in upošteva zahteve  pri polnjenju in s tem poveča varnosti pri polnjenju. Polnilec polni baterijo tudi po CC-CV metodi, kar pomeni da inteligentno preklopi med načinom polnjenja z konstantnim tokom in med polnjenjem z konstantno napetostjo. Kar omogoča hitrejše polnjenje.

Oprema

Ena prvih stvari, ki jih opaziš na e-kolesu, je ekran v kompletu s kontrolno enoto je velik, čitljiv, z lučko. Ekran prikazuje trenutno hitrost, porabo baterije, dolžino izleta ter skupno število prepeljanih kilometrov.

  • Ker je varnost na prvem mestu ima kolo štiri batne zavore Shimano MT-520, ki zagotavljajo precejšno zavorno moč. Zavore zelo dobro delujejo tudi v mokrih pogojih. Enake zavore sam uporabljam na svojem enduro kolesu, zato sem jih brez težav uporabil pri spustu na gozdni podlagi tudi pri hitrosti do 30 km/h.

  • Pomembno vlogo pri udobju kolesa pa odigra sedež. Je zelo udoben in zanj ni potrebno imeti podloženih hlač, kar pomeni, da vas po uporabi ne bo bolela zadnjica.

  • Če je zadnjica hvaležna sedežu, so roke hvaležne zračnim vilicam x-fusion. 120 mm vilice z nastavitvijo kompresije in rebounda so zelo odzivne pri premagovanju korenin in kamenja. Imajo tudi zaklep, ki pripomore k boljši učinkovitosti pedaliranja na trdi podlagi in pri vzponu.

  • Gonilni sklop vsebuje menjalnik Shimano Deore v kompletu z 11 rednim zobnikom razmerja 11-42. S tem razmerjem lahko kolesarite od 5 km/h pa vse do 30 km/h.

  • Na testnem kolesu so bile nameščene Vittoria Mezcal pnevmatike, ki so namenjene vsestranski vožnji. Odlično se obnesejo na asfaltu, makadamu in na gozdni podlagi. Niso pa primerne za mokro, blatno podlago.

Prijavite se na novice in bodi prvi obveščen o dobavi

Kolo bo dobavljivo konec leta 2021 v različnih konfiguracijah. Na voljo bosta moški in ženski model v črni mat barvi. Prav tako bo na voljo velika izbira baterij
različnih kapacitet: 500 Wh, 630 Wh, 760 Wh in 880 Wh.

ALI

Nam sledite na socialnih omrežjih


Testiranje: E-kolo Econo MTB
admin admin6 maj, 2021
Deli ta članek
Arhiv
Prijava za komentiranje