Telefon: +386 2 300 3515
ECONO kolesarski center
Testiranje: Električna predelava kolesa
Dopoldanski izlet z kolesom predelanim na električni pogon
28 junij, 2021Avtor
Testiranje: Električna predelava kolesa
admin admin
Ni komentarjev


Kolesariti z običajnim kolesom je pogosto zelo zabavno. Včasih pa nam to zabavo lahko otežijo dolgi ali zahtevnejši vzponi. Te ovire lahko premagujemo z intenzivnejšim treningom. Obstaja pa tudi lažji način, in sicer s predelavo vašega običajnega kolesa v električno kolo.

Predelava kolesa z Econo sredinskim motorjem je zelo enostavna in ugodna rešitev. Namenjena je vsem, ki si želijo svoje kolo predelati v električno, bodisi zaradi lažjega premagovanja vzponov, želje po prihranku časa na poti v službo ali pa   sproščeno kolesariti in uživati na nedeljskem izletu.

Testiral in napisal: Niky Golavšek
Kolo: Romet eMistral Cross
Podlaga: Asfalt, makadam
Vreme: Soncno, vetrovno
Motor: Sredinski Econo TSDZ2
Baterija: Econo Tube M 36V 630Wh
Kolesarski računalnik: Garmin Edge 530

Opis vožnje in poti

Na tem dopoldanskem izletu sem se prvič srečal s kolesom predelanim na električni pogon. Iz centra Slovenske Bistrice sem se podal v smeri Pohorja.  V precejšnem pričakovanju sem želel spoznati vse trike, ki jih premore ta sredinski motor Econo, zato sem kar hitro preklopil v način Turbo. Hitro in z malo truda sem dosegel hitrost 25 km/h in motor se je izklopil. Spoznal sem se, da je stopnja Turbo za ta manjši, 3 stopinjski klanec preveč, zato sem zmanjšal na hitrost Speed. V načinu Speed sem zapeljal v prvi 15 stopinjski klanec in hitrost vožnje se mi je zmanjšala pod 10 km/h, zato sem preklopil nazaj v način Turbo in nadaljeval vožnjo v klanec s hitrostjo 12 km/h. Kljub precejšnji obremenitvi je motor deloval presenetljivo tiho. Naslednji klanec je imel 20 stopinjski naklon, zato sem se ga lotil podobno kot prejšnjega, v prvi prestavi in načinu Turbo. Elektro motor je bil izzivu kos ampak, da mi je uspelo obdržati hitrost nad 10 km/h, sem moral uporabiti tudi precej svoje moči. Pot se je nadaljevala proti Planini pod Šumikom z klanci naklona od 5 pa do 15 stopinj. Vrh sem dosegel v približno 40 minutah in porabil sem 25 % baterije. Brez kakršnega koli eksperimentiranja sem pot prekolesaril v načinu Turbo. 

Nadaljnja pot se je pričela delno spuščati v dolino proti Oplotnici. Glede na manjše vzpone in precejšne spuste sem preklapljal med Tour in Speed načinom. Po prihodu v dolino sem se ob prometni cesti odpravil skozi Tepanje, Žiče in Loče proti Poljčanam. Vreme je bilo precej oblačno in vetrovno in zaradi čelnega vetra v prsa, mi je veter oteževal vožnjo, tako da sem večino časa prekolesaril v Speed in Turbo načinu. Vreme je postalo vse slabše in veter se je okrepil, zato sem  preklopil v Turbo način in pospešil proti domu v upanju, da ubežim dežju. 

Testno vožnjo sem zaključil v dobrih treh urah po prekolesarjenih slabih 60 km in nekoliko več kot 1000 m vzpona. Indikator baterije je na koncu izleta kazal 50 % porabljanje moči.

Motor

Pri električni nadgradnji kolesa z Econo sredinskim motorjem je težišče kolesa skoncentrirano pri tleh, kar je optimalno z vidika stabilnosti kolesa. Pomožni elektro motor ima dve lastnosti in sicer; motor deluje le med poganjanjem gonilk in se ugasne, ko prenehamo poganjati gonilke. Ugasne se tudi takrat, ko dosežemo hitrost vožnje 25 km/h. V notranjosti motorja se nahaja senzor obratov, ki zazna obračanje gonilke in aktivira motor, tako da nam motor med kolesarjenjem služi le kot dodatna pomoč in vožnja brez poganjanja gonilk ni možna.  Na voljo so nam 4 stopnje pomoči, Eco, Tour, Speed in Turbo, ki jih lahko izbiramo na zaslonu pritrjenem na krmilu kolesa  ali pa na kontrolerju nameščenem tik ob ročkah krmila.

Montaža sredinskega motorja je precej preprosta. Os gonilnega ležaja motorja vstavimo v odprtino za gonilni ležaj na okvirju kolesa, namestimo gonilki, baterijo, zaslon in senzor hitrosti, vse primerno zategnemo in pravilno povežemo. 

Izkupiček izleta

Čas vožnje

3:11'17

Dolžina

58.17 km

Povprečna hitrost

18.2 km/h

Max. hitrost

46.3 km/h

Kalorije

2444 kcal

Vzpon

1030 m

Spust

1033 m

Najvišja točka

983 m

Najnižja točka

252 m

Zaključek

Sredinski elektro motor je bil kos vsem izzivom, s katerimi sem se spopadel na testni vožnji. Pred testom sem bil skeptičen glede zmogljivosti motorja na zelo strmih vzponih, vendar se je motor na njih odzval odlično. Zanimivo je bilo tudi, da je motor precej tih tudi pod večjimi obremenitvami.

Po vsem tem bi lahko rekel, da je električna predelava vsekakor dobra izbira za vse tiste, ki ne bi želeli odšteti visokih zneskov za električna kolesa. Priporočal bi jo tudi rekreativnim kolesarjem, ki želijo kolesariti, vendar se zaradi nezadostne kondicije ne upajo podati na zahtevnejše kolesarske podvige ali pa bi preprosto radi prekolesarili na delo brez precejšnega truda. 

Testiranje: Električna predelava kolesa
admin admin28 junij, 2021
Deli ta članek
Arhiv
Prijava za komentiranje