Telefon: +386 2 300 3515
ECONO kolesarski center
Trek Slash 8 – The beast under control
Test kolesa Trek Sash 8 - Intervju z Urošem
1 februar, 2022Avtor
Niky Golavšek
Ni komentarjev


Trak Slash osemka, oziroma ''Zver pod kontrolo'' kot ga je poimenoval Uroš, je enduro gorsko kolo z hitrimi, 29'' kolesi in zmogljivim vzmetenju RockShox. Nalogo prestavnega sklopa pa so zaupali komponentam Sram GX Eagle. Ogrodje odlikuje aluminijasti okvir z svežo novo tehnologijo, kar odlično pripomore k vožnji in je primerno za vsestranske rajderje.

Svojega Slasha je na mariborskem Pohorju testiral Uroš in nam zaupal nekaj detajlov, ki jih je opazil med vožnjo.

Kako se ti zdi Slash 2022 v primerjavi z lanskim modelom?

'Na prvi pogled zelo podoben predhodniku, a se zraven nove barvne palete in gumijaste zaščite spodnje cevi, ki sedaj sega vse do vrha, precejšnje spremembe skrivajo v geometriji, ki poskrbijo za boljšo razporeditev teže in dobro vodljivost.

Kako pa se ti zdi Slash v primerjavi z drugimi, podobnimi enduro kolesi?

Kot večina koles v tem segmentu je novi Slash nekoliko daljši in položnejši, a hkrati opažam bolj strm kot sedežne opore, kar se lepo pozna pri pedaliranju. Do vstopa na trail se tako da dovolj efektivno pripeljati na lasten pogon. Zaklep zadnjega blažilnika je zelo dobrodošel, ko me čaka dalj časno pedaliranje. saj imam občutek, da je z zaklenjenim zadkom res efektiven pri vzponu.


Kje se Slash najbolje odreže?

Slash najbolje zablesti pri spustu. . Vozim velikost M s krmilom, skrajšanim z originalnih 820 mm na 780 mm, in občutek na trailu je odličen. Pozitivno sem bil presenečen nad igrivostjo in poskočnostjo kolesa. Kolo je zelo stabilno pri hitrosti in, kljub pričakovanju nekolikšne okornosti pri zaprtih zavojih, presenetljivo okretno in zabavno tudi v počasnejših segmentih traila. Z veseljem bunnyhopne čez korenine in kamne in zanesljivo pobere vse, kar se odločim povoziti.

Kako pa je s komponentami?

Trek Slash 8 že iz škatle pride odlično opremljen. Aluminijast okvir ima spredaj nameščeno odlično 170 mm vilico Rockshox Lyrik Select+, ki se od Ultimate različice razlikuje zgolj, da je brez nastavitve High Speed Compression-a, zadaj pa je posebej za Trek narejena varianta Rockshox SuperDeluxe Ultimate, ki drži 160 mm hoda prav tako aluminijaste nihajke zanesljivo na tleh. S samimi nastavitvami vzmetenja sem, kot sem to navajen pri Rockshox-u, opravil zelo hitro, priporočen sag spredaj in zadaj, dva ali trije popravki pritiska in kak klik rebounda sem ter tja po prvih vožnjah in pripravljen sem na sezono. Pričakujem, da se z njimi več ne bom kaj veliko ukvarjal.

Pogonski sklop sestavlja Sramova GX serija z izjemo gonilke, ki nosi oznako X1. Samo menjavanje prestav pa je tiho, hitro in natančno. Zobnik s 30 zobmi spredaj in kaseta 10-52 zadaj sta po mojem mnenju odlična kombinacija za vsakega kolesarja, saj je prva prestava res mlinček in ga ni hriba, kjer bi potreboval še lažjo. Po drugi strani se sicer 30 zob spredaj kar pozna pri "končni" hitrosti, saj je kadenca pri 25 km/uro že precej visoka. Mene ne moti, ker s Slashem  ne bom pogosto delal veliko ravninskih kilometrov, ko pa jih bom, pa zagotovo ne bo bistvo v hitrosti po ravnem.

Da se Slash na spustu tudi ustavi, skrbijo štiribatne zavore Sram Code R s kolutom 200 mm spredaj in 180 mm zadaj. Za mojih dobrih 70 kg več kot dovolj.
Trenutno vozim gume Bontrager, ki so prišle v paketu in zaenkrat lahko povem, da so na suhem kar zadovoljive, ko pa je nekoliko vlažno pa jim še nisem pripravljen popolnoma zaupati.

Zadnje pesto od Trekove Bontrager hišne znamke dobro deluje in lepo poje in za dobrih 30€ se lahko nadgradi iz 54 kontaktnih točk na 108, kar pomeni še večji izkoristek ob začetku poganjanja pedal in še lepši zvok.

Je kaj na kolesu kar te je pozitivno presenetilo?

Velik plus pa je zagotovo prostor za shranjevanje pod nosilcem za bidon, v katerem je tudi priročna torbica v katero se lahko zapakira rezervna zračnica, komplet za CO2 in pripomočki za snemanje plašča. Na mojem M-u je vse to spraviti noter kar izziv, ampak se da. Kolega na XL-u teh težav ni imel in ima prostora še za kakšen energy bar. Naj omenim še, da je Slash 8 že v osnovi na tubeless sistemu, kar je samo še dodaten plus.


Bi še želel kaj dodati?

Za na konec bi še dodal, da je po mojem mnenju novi Slash 8 odličen paket tako za začetnika kot za zelo izkušenega kolesarja, saj gre za izjemno zmogljivo in lepo uravnoteženo enduro kolo z aluminijastim okvirjem, ki se odlično znajde na še tako zahtevnem terenu, a hkrati omogoča veliko zabave tudi na bolj položnih trailih in v družbi vsegorcev ali trail koles. Omogoča namreč nastavitev geometrije med High in Low, kar pomeni za približno stopinjo spremembe v kotu vilice in sedežne opore, dvigu BB-ja in ostalega, kar spada zraven. Iskreno nastavitve High še nisem preizkusil, ker je tudi na Low za enduro kolo povsem zadovoljivo gonljiv.

 In še, thumbs up tudi Reneju in ekipi iz Econo centra za svetovanje pri odločitvi za nakup kolesa.

Niky Golavšek1 februar, 2022
Deli ta članek
Značke
Arhiv
Prijava za komentiranje