Telefon: +386 2 300 3515
ECONO kolesarski center
Vse kar morate vedeti o električnem kolesu
Kaj je električno kolo in kako deluje?
2 marec, 2021Avtor
Vse kar morate vedeti o električnem kolesu
admin admin
Ni komentarjev


Električno kolo lahko uporabljate ne le za rekreacijo, ampak tudi kot odlično prevozno sredstvo, s katerim se odpeljete v šolo, službo ali kam drugam, ne da bi za to potrebovali veliko kondicije, saj vam vožnjo olajša električni pogon. Vožnja z električnim kolesom je zelo podobna vožnji s tradicionalnim kolesom. Na osnovni ravni je električno kolo opremljeno z baterijo in električnim motorjem, ki vam olajša za poganjanje pedal.  Električna kolesa imajo pedala, prestave in zavore, podobne običajnemu kolesu. Tako kot običajna kolesa so tudi v različnih oblikah in slogih, da zadovoljijo različne potrebe voznika po udobju, terenu, hitrosti ali uporabnosti. Električna kolesa so običajno razdeljena v tri skupine:

1. skupina - Električna kolesa ki nudijo pomoč le, če voznik poganja pedala do največje hitrosti 25 km/h. Ta kolesa lahko vozite na istih cestah, stezah in kolesarskih stezah kot običajna kolesa.

2. skupina - Električna kolesa nudijo pomoč pri poganjanju pedal, hkrati pa ponujajo tudi možnost uporabe pomoči brez poganjanja pedal. Največja dovoljena hitrost, kjer boste deležni pomoči je do 25 km/h. Ta kolesa lahko uporabljate na cestah, kolesarskih stezah kot običajna kolesa.

3. skupina - Električna kolesa, ki lahko med poganjanjem pedal nudijo električno pomoč voznikom do hitrosti 45 km/h. Takšna kolesa je potrebno registrirati kot motorno vozilo in zaradi zmožnosti doseganja višjih hitrosti večina regij omeji delovanje koles na ceste.

Vožnja e-kolesa na kolesarski stezi

Kako deluje električno kolo?

Električni pogon se aktivira, ko pritisnemo na pedala. Upravljaje  njegovega delovanja vršimo in  spremljamo s pomočjo krmilne enote , ki je nameščena na krmilu kolesa. Pri tem, koliko moči bomo morali vložiti v kolesarjenje, pa ključno vlogo igrata tako električni motor kot baterija. Motorji, ki jih nameščamo na električna kolesa so trije tipi in sicer:

Motor v sprednjem kolesu
Vam pričara občutek, kot da, "vas nekdo vleče". Je manj viden in kolo izgleda elegantnejše.
Centralni motor
Ohrani težišče kolesa na sredini, kar ugodno vpliva na stabilnost kolesa pri sami vožnji. Je primeren za bolj tehnične vožnje.
Motor v zadnjem kolesu
Vam pričara občutek, kot da imate »veter v hrbet«. Je manj viden in kolo izgleda elegantnejše.

Motorji električnih koles regulirajo moč s pomočjo senzorjev: 

  • Senzorja obratov,  motor dodaja moč glede na število obratov in nastavljeno moč motorja.

  • Senzorja navora, ki omogoča nizko porabo električne energije, saj motor precizno dodaja moč glede na vaš pritisk pedal ter nastavljeno stopnjo pomoči motorja.

Sprednji in zadnji motor običajno vsebujeta senzor obratov. Centralni motor pa vsebuje običajno senzor navora.

Najpomembnejši element je baterija

Ko izbirate električno kolo, je treba biti pozoren predvsem na baterijo in njeno zmogljivost. Od baterije bo odvisno, kako učinkovito boste lahko uporabljali električni pogon motorja na električnem kolesu. Pri izbiri baterije moramo biti pozorni na naslednje podatke:

  • Kapaciteta baterije

  • Domet baterije

  • in čas polnjenja baterije

Vsa econo kolesa so opremljena z Econo baterijami. Komponente, ki jih vgrajujemo v naše proizvode izbiramo precizno kar zagotavlja, da so naši proizvodi vrhunske kakovosti in so narejeni po vseh veljavnih standardih. Li-ion baterije Econo so učinkovit in zanesljiv vir energije. So ergonomsko oblikovane in so enostavne za rokovanje. Econo sistem za nadzor baterij (BMS) ščiti celice pred nevarnostjo in zagotavlja dolgo življenjsko dobo baterije.

Če radi kolesarite, vas bo električno kolo zagotovo navdušilo, saj boste z njim kolesarili še raje. Če pa kolesarjenje ni vaša najljubša oblika rekreacije, potem bo to zagotovo postala, ko boste preizkusili kolesarjenje s kolesom na električni pogon.

Vse kar morate vedeti o električnem kolesu
admin admin2 marec, 2021
Deli ta članek
Arhiv
Prijava za komentiranje