Telefon: +386 2 300 3515
ECONO kolesarski center
Vse kar morate vedeti o sestavi kolesa
Kako po spletnem nakupu sestavim svoje kolo?
17 marec, 2021Avtor
Vse kar morate vedeti o sestavi kolesa
admin admin
Ni komentarjev


Navodila za sestavljanje

Naša kolesa so namreč načrtovana tako, da jih je mogoče enostavno sestaviti. To vam omogoča, da izveste več o svojem modelu kolesa. Pripravili smo video posnetek, v katerem smo podrobneje predstavili sestavo kolesa po nakupu po spletu.

 
 

Postopek

  1. Skrbno shranite račun in serijsko številko kolesa. Predlagamo vam, da serijsko številko slikate in sliko pritaknete k računu. Na ta način ne boste po nepotrebnem izgubljali časa z iskanjem dokumentov, če bi se kaj zalomilo.

  2. Preden odprete embalažo v katero je zapakirano kolo poiščite zgornji del embalaže in pričnite z odpiranjem škatle. Da se prepričate, če ste odprli na pravem mestu morate videti sedež kolesa, če se sedeža ne vidite na vrhu pomeni da ste škatlo odprli na napačni strani.

  3. Iz embalaže najprej vzamete majhno škatlo ki vsebuje:
    -Baterijo (navodila za uporabo baterije),
    -ključe od baterije,
    -polnilec (navodila za uporabo polnilca),
    -pedala,
    -hitri zapenjalec sprednjega kolesa,
    -vstavek, ki se namesti med zavorne obloge (eden je že na kolesu v sprednji zavori) dobite 2 vstavka za  primer, če morate transportirati kolo in morate odstraniti obe kolesi),
    -sprednji blatnik.

  4. Pripravite si orodje ki ga boste potrebovali:
    - Imbus ključe 3,5,6,
    - Vilični ključ 10,15,
    - Klešče ščipalke ali škarje 
    - Ostala priporočena orodja ki niso nujna za sestavo: 
    - Mazivo (grease)

  5. Iz embalaže vzamete kolo. Sprednje kolo je pritrjeno ob okvir kolesa. Vse skupaj previdno položimo na tla in sicer tako, da kolo spredaj stoji na vilicah (vilice imajo na koncu zaščitno plastiko tako, da lahko brez skrbi spredaj položimo kolo na tla), zadaj pa kolo stoji na zadnjem kolesu. Pazimo, da je kolo postavljeno stabilno, da ga po nerodnosti ne prevrnemo. Da se izognemo morebitnim poškodbam zaradi padca kolesa pustimo zaščito kolesa na kolesu in sproti odstranjujemo zaščito na tistih delih kolesa, ki jih sestavljamo.

  6. Odščipnite vezice, ki držijo sprednje kolo pritrjeno ob okvir kolesa, vzemite sprednje kolo in ga postavite čim bližje sprednjemu delu kolesa, saj ga boste kmalu potrebovali. 

  7. Montaža krmila. Odščipnite vezice, ki držijo krmilo ob kolo, odstranite zaščito krmila ter zaščito nosilca krmila. Za pritrditev krmila potrebujete ključ imbus 5. Pred pritrditvijo krmila moramo pravilno obrniti vilice kolesa. Vilice morajo biti obrnjene tako, da lučka gleda naprej, preverite tudi ali je zavorna čeljust na levi strani. Ko ste pravilno obrnili vilice je tudi nosilec krmila pravilno obrnjen in se lahko lotite montaže krmila. Z eno roko držite krmilo na mestu kjer je vpeto, z drugo roko držite vpenjalec krmila in s prsti vstavite zgornji vijak, ta vijak privijete toliko, da krmilo ne more več pasti ven. Potem privijete še spodnji vijak in pri tem nastavite kot krmila. Kot krmila še ne privijte do konca, ampak zgolj tako, da ne izpade. Do končno ga boste privili in zategnili, ko bo kolo sestavljeno. Na koncu se nastavljajo tudi zavorne ročke, zato ne skrbite, če niso prilagojene tako kot bi hoteli.

  8. Montaža blatnika. Za njegovo pritrditev potrebujemo imbus 5,3 in ključ 10. Najprej odstranite zaščito vilic. Vstavite nosilce blatnika (to sta dve aluminjasti palčki) v plastične nosilce, ki so že pritrjeni na vilice kolesa in z imbusom 3 privijte vijaka na straneh. Nato s ključem 10 in imbusom 5 odvijte matico na vijaku, ki drži sprednjo lučko, ne rabite vzeti ven celega vijaka ampak samo matico saj boste na ta vijak pritrdili blatnik. Blatnik ima na vrhu uhico skozi katero vstavite vijak na katerem smo odvili matico. Ko imate uhico na mestu privijte matico, ki ste jo prej odvili. Med privijanjem matice pazite, da je lučka obrnjena navzgor.

  9. Montaža sprednjega kolesa. Ko ste pritrdili blatnik in lučko obrnjeno navzgor lahko vstavite sprednje kolo. Odstranite plastično zaščito med vilicami. Z eno roko držite celotno kolo v zraku in z drugo vstavite sprednje kolo v vilice in pri tem pazite, da gre disk med zavorne ploščice. Disk in zavorna čeljust morata biti na levi strani kolesa, na isti kot je tačka kolesa. Ko je sprednje kolo nameščeno, z nogo postavite tačko, ki bo podprla kolo, da ga ne boste rabili držati. Kolo bo stalo samo. V majhni škatli poiščite quickrelease os sprednjega kolesa. To os vstavimo tako, da je zategovalna ročka na tisti strani kot je disk. Pazite na majhne vzmeti, da je na vsaki strani ena. Privijte matico ravno toliko, da čutite upor na hitrem zapenjalcu. Z roko potiskate kolo k tlom, da sprednje kolo pade na mesto in zategnite hitri zapenjalec.

  10. Montaža gonilk. Za pritrditev gonilk potrebujete ključ 15 ali imbus 6. Najprej gonilki vzamemo iz embalaže in odstranimo zaščito. ( Na navoj gonilke je že nanešeno mazivo, zato so zapakirane v vrečko in jih ni potrebno mazati). Gonilki sta označeni z nalepko R in L, kar pomeni desna in leva gonilka. Pazite, da boste gonilki privijemo namestili vsako na svojo stran. Na levi gonilki je obraten navoj in če zamenjamo gonilki ga lahko uničite. Gonilki trdno pritrdimo s ključem 15 ali z imbusom 6. 

  11. Montaža sedeža. Za pritrditev sedeža potrebujemo imbus 5 in 6. Pri moškem kolesu imamo hitri zapenjalec sedeža pri ženskem kolesu pa moramo sedežno objemko zategniti z imbusom 5. Pri ženskem kolesu nastavljamo višini sedeža z imbusom 5. Sedež mora gledati naprej v ravni liniji z okvirjem. Z imbusom 6 nastavimo kot sedeža. Poiščite vijak, ki je pod sedlom sedeža in ga zrahljajte in nastavite kot sedeža. Ko imate kot sedeža nastavljen tako kot vam ustreza, lahko vijak privijete.

  12. Nastavitve krmila. Za nastavitve krmila potrebujemo imbus 3 in 5. Kot krmila nastavite tako, da odvijete oba vijaka, ki držita krmilo za nekje 2 obrata. Nastavite kot in ga držite v poziciji, z drugo roko  pa privijte oba vijaka. Ko ste nastavili kot krmila lahko nastavite še zavorne ročke in prestavno ročico. Pri zavornih ročkah na spodnji strani ročke  poiščite vijak imbus 5 in ga odvijte za 2 obrata. Nastavite pozicijo v kateri želite pritrditi ročko in privijte vijak, isto naredite na drugi strani. Za nastavljanje prestavne ročke potrebujete imbus 3. Spet poiščite na spodnji strani vijak imbus 3 in ga odvijte za 2 obrata, nastavite kot in privijte vijak. 

  13. Pritrditev baterije. Iz škatle vzamemo baterijo. Poiščite ključ in z njim odklenite baterijo, ki mora biti odklenjena (na ključavnici  baterije je navedeno v katero smer se zaklepa in v katero odklepa). Baterijo vstavite na nosilec baterije. Nosilec baterije ima 3 zatiče, pazite, da damo baterijo na zadnji zatič tako, da jo položimo na nosilec nekje 2 cm pred koncem spodnjega dela nosilca, nato podrsit z baterijo navzdol, pazite, da jo potisnete do konca. Na koncu jo zaklenite in shranite ključ. ( Navodila baterije priložena k bateriji)

  14. Na koncu odstranimo še preostalo zaščito na kolesu, preverimo pritisk v plaščih in se lahko odpravimo kolesarit.   

SREČNO VOŽNJO 

Vse kar morate vedeti o sestavi kolesa
admin admin17 marec, 2021
Deli ta članek
Arhiv
Prijava za komentiranje