Telefon: +386 2 300 3515
ECONO kolesarski center
Vse kar morate vedeti o življenjski dobi baterij
Kako dolgo mi bo vzdržala Li-ion baterija?
1 marec, 2021Avtor
Vse kar morate vedeti o življenjski dobi baterij
admin admin
Ni komentarjev


Življenjska doba li-ion baterij za električna kolesa, e-skuterje je navadno podana s številom ciklov. Na življenjsko dobo li-on baterij vpliva veliko več dejavnikov kot samo cikli. K daljši življenjski dobi baterije lahko veliko prispevamo tudi sami, z pravilnim ravnanjem in uporabo.

Kaj vse vpliva na življenjsko dobo baterije?

Število ciklov

Število ciklov nam pove, koliko časa uporabljate baterijo.

Čas

Baterija se kljub neuporabi stara.

Temperatura

Temperatura vpliva na kemične lastnosti baterije.

Obremenitev

Večja kot je obremenitev, večji je stres za baterijo.

Polnjenje

Polnjenje pri temperaturah pod 10°C neugodno vpliva na življenjsko dobo.

Skladiščenje

Pravilno skladiščenje lahko zelo podaljša življenjsko dobo.

Kako podaljšati življenjsko dobo baterije?

Povprečna življenjska doba Li-ion baterij za e-kolesa je med 5 in 8 let. Oziroma od 500 do 1000 ciklov. En cikel se šteje, ko je baterija 100% polna in se izprazni na 0%. V primeru, da baterijo izpraznite iz 100% na 50% se to šteje kot pol cikla. Da bi vam baterija vzdržala čim dlje, boste morali upoštevati določene smernice. Katere smo pripravili spodaj.

Polnjenje

Redno polnjenje pri nizkih temperaturah zelo zmanjša življenjsko dobo baterije. Pri polnjenju je pomembno, da baterijo polnite v prostoru s sobno temperaturo. Izogibajte se nizkim in visokim temperaturam. Idealno je med 20 in 25°C. Hkrati poskrbite za varnost. Baterije in polnilca ne pokrivajte, ne izpostavljajte direktni sončni svetlobi in poskrbite, da v prostoru ni vnetljivih snovi. Na življenjsko dobo baterije vpliva tudi izbrana moč polnilca. Polnjenje z manjšim polnilcem je priporočljivo, vendar to nima velikega vpliva na življenjsko dobo.

Cikli

Pri dnevni uporabi e-kolesa se dosti krat zgodi, da ne rabite cele baterije. Zato, ko čakate da se napolni jo lahko brez skrbi prej izklopite ker je to za baterijo bolje. Priporočamo pa da jo ob redni uporabi napolnite do konca vsaj enkrat na teden, da se napetost v celicah izenači.

Obremenitev

Večja je obremenitev večji električni tok teče iz baterije v motor. Če je baterija izpostavljena večji obremenitvi daljšemu času potem lahko pride do pregrevanja baterije. Priporoča se uporaba lažje prestave v hrib.

Skladiščenje

Ko baterije ne uporabljate dlje časa, npr. skozi zimo jo morate ustrezno skladiščiti. Bateriji lahko naredite na dolgi rok veliko škodo, če ne upoštevate teh priporočil. Torej baterijo skladiščite v prostoru z temperaturo med 0 in 25°C. Baterija ne sme biti izpostavljena direktni sončni svetlobi. Pomembno je da baterija ni polna! Priporočamo napolnjenost med 30 in 60%. Ker se baterija ko stoji prazni tudi sama od sebe (minimalni) jo je potrebno vsaki mesec preveriti, če je še vedno med 30 in 60%. Če je slučajno padla pod 30% jo napolnite.

Temperature

V mrzlih zimskih dneh se zgodi, da če je baterija bila skozi noč na mrzlem, da kratkotrajno izgubi kapaciteto ( dokler se ne segreje). Zato se priporoča, da ponoči hranite baterijo na sobni temperaturi. Tako boste zjutraj imeli dosti večji domet.

Kdaj je potrebna menjava baterije in če je to zares potrebno?

Baterija je del kolesa, ki se s časom obrabi, oziroma izgubi moč in vzdržljivost. Izguba kapacitete je rezultat uporabe in staranja, čemur se ne moremo izogniti. Baterija se smatra, da je obrabljena, ko ji kapaciteta pade pod 70% nazivne kapacitete. Vseeno pa je na tej točki ni potrebno menjati, saj to ne pomeni da je neuporabna. Torej če je baterija imela prej dometa 80 km in jih ima sedaj 50, jo še vedno lahko uporabljate za krajše poti. Zamenjava baterije je torej odvisna tudi od razdalje, za katero je namenjena.

Vse kar morate vedeti o življenjski dobi baterij
admin admin1 marec, 2021
Deli ta članek
Arhiv
Prijava za komentiranje