Telefon: +386 2 300 3515
ECONO Kolesarski center
Test kolesa: ECONO Mare EEALK - Avtomatski menjalnik
Mestni potep z avtomatskim menjalnikom
24 oktober, 2024Avtor
Test kolesa: ECONO Mare EEALK - Avtomatski menjalnik
NikyG
Ni komentarjev


Si želite malo eksotike? Ustavite se v Mariboru, v Sloveniji, pri podjetju Econo. Zahvaljujoč sodelovanju s proizvajalcem motorjev Bafang smo od tega podjetja prejeli ekskluzivni model električnega mestnega kolesa Econo Mare City Auto. Zabavno in sodobno oblikovano mestno e-kolo je prispelo z vso dodatno opremo, zato ga je bilo potrebno le zapelajti

Avtomatski menjalnik v zadnjem pestu

V cenovnem razredu do 60.000 kron (2299 EUR po uradnem ceniku proizvajalca in trgovcev v Sloveniji) je na voljo nešteto mestnih e-koles, a le eno ima tristopenjski avtomatski menjalnik Bafang, samodejno prestavljanje ter tih in čist jermenski pogon, povezan s centralnim motorjem. Zmogljivost, slog in eleganca - vse to ponuja Econo Mare City, ki smo ga preizkusili. Zasnovan je kot preprosto prevozno sredstvo, ki skorajda ne potrebuje vzdrževanja, za krajše ali srednje dolge razdalje in na poteh brez strmih naklonov. Je zanesljiv križanec kolesarskih stez in sprehajališč, ki bo svojega lastnika varno prepeljal v službo, po nakupih ali na izlete za zabavo. Že pred časom je bilo ugotovljeno, da sta kolesarjenje in redna telesna dejavnost bistvenega pomena za telesno in duševno zdravje, zmanjšujeta stres in sproščata hormon sreče. Vožnja s tem mestnim e-kolesom je lahko zdravilo za marsikatero težavo.

Okvir kot osnova

Osnova je aluminijast okvir s z nizkim vstopom za lažje vstopanje. V okvir je vstavljena 504Wh baterija, na voljo pa lahko tudi večje, in sicer 720Wh ali 835Wh. Sedežna cev je precej nagnjena nazaj, položaj sedeža pa kolesarja nagiba k temu, da pedala vrti nekoliko naprej. Ta položaj je izjemno udoben za kolesarja na krajših in daljših razdaljah. Poleg mehkega sedeža k udobju prispevajo tudi prednje vzmetene vilice in po višini nastavljivo krmilo. Urbano krmilo položaj kolesarja še nekoliko dvigne, zato bodo na svoj račun prišli ljubitelji pravega „turistične vožnje“ s pokončnim hrbtom in odličnim nadzorom nad dogajanjem pred kolesom.

Motor in dodatki

Kolo je v celoti opremljeno. Na kolesu je celo vgrajena ključavnica za hitro zaklepanje kolesa. Vgrajeno baterijo lahko odstranite, jo polnite izven kolesu ali na kolesu. Cenili smo zanesljive luči, pa tudi druge priročne in koristne podrobnosti, kot so stojalo, prtljažnik ali funkcionalni blatniki. Prefinjeno krmilo zagotavlja enostavno upravljanje e-kolesa, vse informacije pa so prikazane na lahko berljivem zaslonu LCD, ki se nahaja na sredini krmila. Motor Bafang M210 je nameščen na sredini okvirja in je s svojimi 70 Nm navora popolnoma primeren za mestna e-kolesa. Čar tega e-kolesa je Bafangov menjalnik z zadnjim pestom, ki samodejno prestavlja tri prestave glede na frekvenco in hitrost pedaliranja. Jermenski pogon zagotavlja tiho vožnjo, dolgo življenjsko dobo brez potrebe po servisiranju in tudi čistočo brez uporabe maziv. Samodejno prestavljanje poskrbi za gladko vožnjo, ne da bi vam bilo treba razmišljati o prestavah. Prestave se prestavljajo same od sebe z razmerjem 1:1,30:1,65, kar je idealno za vožnjo po mestnih ulicah in bolj ali manj ravnih ali le rahlo valovitih poteh.

Zaključek

Kdor nima izkušenj s to vrsto menjalnikov, se bo moral navaditi na delovanje sistema. Ta je sicer nekoliko spreten, vendar spet ne tako zelo. Tako na primer ne ve, da pospešujete s povečanim pritiskom na pedala in želite pod hribom pospešiti, da bi ohranili hitrost, na primer okoli 20 km/h. Menjalnik ne ve, da se vozite v hrib in želite pridobiti hitrost in višje vrtljaje. Zato bo samodejni menjalnik takoj, ko boste prestavili navzgor in se le malo pospešili v hrib, takoj prestavil v najtežjo prestavo in vas spustil, preden se v tej prestavi na vzponu utrudite in popolnoma izpadete. Rešitev je torej ta, da na vzponu nekoliko stisnete noge in nehate vrteti pedala, nekoliko zmanjšate prestavo in menjalnik bo prestavil iz najtežje v najlažjo prestavo, vi pa boste spet v akciji. Kadarkoli niste zadovoljni s prestavo in se vam zdi težka, je rešitev ta, da prenehate vrteti pedala in imate samodejno na voljo lažjo prestavo. Sliši se nekoliko zapleteno, vendar deluje odlično! Na splošno ocenjujemo kolo Econo Mare kot posrečeno mestno e-kolo. Če bi bil to način, kako ljudi spraviti na ulice in predvsem v sedlo kolesa, bi ga res podprli! Kot celota e-kolo deluje brezhibno in ponuja vse v popolno zadovoljstvo in maksimalno varnost uporabnikov!

Econo Mare City Auto

Cena: 2299 EUR

Okvir: alu 6061 Mare EE-belt

Vilice: SR-Suntour 28'' E25 HLO DS, 50 mm

Motor: centralni Bafang M210 (250 W, 36 V, 70 Nm)

Zaslon: (Bafang DP C270)

Baterija: vgrajena Econo ELK 540 Wh (opcijsko 720 ali 835 Wh)

Polnilec:  Econo 36 V, 2A/4A

Zadnji menjalnik: Bafang RG A310: 3-stopenjski samodejni menjalnik Bafang RG A310

Zobniki in gonilka: zobnik vgrajen v menjalnik, in gonilko: 40 zob, dolžina 170 mm

Zavore: Tektro HD-T275, hidravlični, 180/160 mm diski

Pnevmatike: Mambo E25 28x2,0“

Obročniki: aluminijasti z dvojno steno, 28“, 36 žic

Sprednje pesto: Novatec

Zadnje pesto: Novatec: Bafang RG A310, zobnik z 22 zobmi

Krmilo: M-WAVE HB-C2.1, širina 640 mm, dolžina 31,8 mm, nagib 38°, dvig 36°

Nosilec krmila: M-WAVE ST-C2.1, nastavljiv 0-90°, 31,8 mm, 90 mm

Sedežna opora: ZOOM, 31,8 mm

Sedež: Justek, 260 x 190 mm

Pedala: plastična FEIMING FP-803

Osvetlitev: spredaj in zadaj, baterijsko napajanje

Dodatna oprema: stojalo, zvonec, blatniki, nosilec

Nosilnost: 120 kg

Teža: 26,9 kg

Proizvajalec in distributer: www.econo.eu

BESEDILO: PAVEL NEKVINDA, ONDŘEJ VYSYPAL FOTOGRAFIJA: ROBERT VIRT

Test kolesa: ECONO Mare EEALK - Avtomatski menjalnik
NikyG24 oktober, 2024
Deli ta članek
Arhiv
Prijava za komentiranje