Telefon: +386 2 300 3515
ECONO kolesarski center

Pogosta vprašanja

Dostava in plačila

Kdaj odpošljete naročene izdelke preko spleta?

Ker vemo, da je vas čas dragocen, vam bomo poskušali ustreči tudi v tem primeru. To pa je mogoče le, če je produkt na zalogi in če naročilo oddate dovolj zgodaj. Vljudno vas prosimo, da pri tem upoštevate nekaj navodil:

  • Preverite ali je produkt na zalogi (pri podatku Zaloga bo pisalo »Na zalogi«),

  • Naročilo oddajte in izvedite plačilo pred 14. uro,

  • Naročilo kolesa oddajte in izvedite plačilo pred 10. uro.

Strošek dostave za nakupe pod 100,00 EUR plača kupec in za področje celotne Slovenije znaša 3,95 EUR. Strošek dostave za nakupe nad 100,00 EUR krije prodajalec. 

Obročno plačilo s kartico Diners (do 24 obrokov; min. znesek obroka je 50€). Formalnosti uredite na sedežu družbe COMTRON ali poslovalnice.

Ali lahko plačam s kreditno kartico?

Da, Preko interneta s karticami VISA/MASTERCARD ali preko PAYPAL.

Električna kolesa

Baterijo lahko polnimo na dva načina in sicer: Nameščeno na kolesu ali pa jo vzamemo iz kolesa in polnimo na primernem mestu.

Baterija se s poganjanjem pedal med vožnjo kolesa ne polni. Ta tehnologija je pogosta pri avtomobilih.

Eno bolj pogostih vprašanje pri polnjenju baterij je koliko časa traja, da se baterija napolni do konca. Na hitrost polnjenja vpliva kapaciteta baterije in moč polnilca (2A, 4A, 6A). Baterije se v večini primerov ne polni od 0% do 100%, saj se po navadi baterija da polnit še preden se izprazni do konca. Li-ion Econo baterije nimajo spominskega efekta kar pomeni, da ni važno pri kakšni napolnjenosti daste baterijo polnit ali jo izklopite. Za daljšo življenjsko dobo baterije je priporočljivo da se baterija polni na sobni temperaturi. Polnilec sicer zazna če je baterija izven temperaturnega območja in prekine z polnjenjem. Preberi več o polnjenju baterije tukaj.

Kolikšna je življenjska  doba baterija oziroma koliko ciklov polnjenja prenese?

Njena življenjska doba je odvisna od ravnanja oz. načina hranjenje baterije, je pa njena povprečno ocenjena življenjska doba ob normalni uporabi 5-7let. Po 500 ciklusih polnega polnjenja bi naj padla njena kapaciteta na 80%-90%. Preberite več o življenski dobi baterije tukaj

Motor se upravlja s komandami na zaslonu, ki je pritrjen na krmilo. Z uporabo komand na zaslonu lahko nastavljamo različne načine podpore, spremljamo hitrost ter druge funkcije.

Najpogosteje ima 4-6 stopenj pomoči.

Zakonodaja za električna kolesa določa, da je zakonsko dovoljena podpora motorja do 25km/h.

Ja malo več energije moramo vložiti v poganjanje pedal, saj se motor izklopi in poganjamo kolo samo z lastno energijo. Težavnost pa je tudi odvisna tudi od tipa motorja, ker nekateri tipi motorja, ko dosežemo hitrost 25km/h zavirajo, določeni pa tega ne počnejo.

Sam domet je odvisen od naslednji dejavnikov: kapacitete baterije, moči motorja, stopnje pomoči, zunanje temperature, naklona klanca ter lastne moči, ki jo vložimo v obračanje pedal. Če vzamemo npr. 500Wh baterijo, lahko v prvi stopnji pomoči, po ravnem terenu dosežemo pri idealni temperaturi (20stopinj Celzija) cca. 70-80km. Če vzamemo isto baterijo in uporabljamo v najvišji stopnji pomoči ter vozimo v klanec, lahko dosežemo cca. 40-50km. Preberite več o dometu baterije tukaj.

Čistimo ga kot navadno kolo, se pravi z vodo in čistilom, če pa uporabljamo visoko tlačno pranje pa od primerne oddaljenosti, da ne zmočimo komponent in ne uničimo elektronike.

Teža električnih koles se giblje med 20kg  in 25kg odvisno od modela. Teža baterije pa se gibljejo cca. 3,5kg.

Električno kolo prevažamo isto kot navadno kolo s tem, da priporočamo, da odstranite baterijo, da razbremenimo nosilec za kolo.

Možno je kupiti čip, ki ga vgradimo v kolo in s tem odstranimo hitrostno omejitev na 25km/h. Ko to naredimo, električno kolo postane motorno kolo in ga je potrebno homologirat in registrirati, da ga lahko uporabljamo v cestnem prometu. Homologacije in registracije ne potrebujete, če ga uporabljate na privatnem zemljišču izven javnega cestnega prometa.

Ali obstajajo motorji, ki podpirajo različne načine vožnje?

Moč motorja je prilagojena načinu vožnje. Za treking, touring in mestno vožnjo se uporabljajo motorji z manjšo močjo, ki se giblje cca. 40nm-60nm, ker v bistvu ne rabimo več. Z manjšo močjo imamo manjšo porabo in s tem tudi večji domet. Za gorska kolesa pa se uporabljajo motorji z večjo močjo, ki se giblje cca. 70nm-90nm, saj je njihov namen premagovanje klancev in poti večjih nadmorskih višin ter lažji prenos teže.

Baterije

Za optimalno življenjsko dobo Li-ion baterij je priporočljiva uporaba, ko je stanje baterije med 30% in 80%. Priporočljivo je, da baterijo napolnite do konca le pri prvi uporabi (v primeru, da to že ni bilo narejeno s strani prodajalca) ali, ko baterija ni bila že dalj časa uporabljena.

Da. Vseeno pa je priporočljivo, da se polnilec odstrani iz vtičnice in iz baterije po končanem polnjenju. 

Koliko Ah ima baterija nam da informacijo o nominalni kapaciteti baterije oziroma količini shranjene električne energije. Primer: Ena baterija s 14Ah nam lahko zagotavlja 1 A električnega toka za 14 ur.

Z Wh označujemo shranjeno energijo v bateriji. Ena watna ura ustreza delu, ki ga porabnik z močjo 1 W opravi v času 1 ure. Watne ure lahko izračunamo tako, da zmnožimo nominalno kapaciteto z nominalno napetostjo (primer: 14 Ah x 36 V = 504 Wh).

Če e-kolesa oziroma baterije ne uporabljamo dlje časa je priporočljivo, da je baterija napolnjena med 30% in 50%. Pred naslednjo uporabo pa je zaželeno baterijo ponovno napolniti do konca.

Baterije za e-kolesa je priporočljivo shraniti na suhem, hladnem mestu, vendar brez možnosti zamrznitve. Optimalna temperatura za shranjevanje baterije je 10 ⁰C (na primer: baterijo lahko shranimo na suhem mestu v kleti).

Da, vendar je pri tem je pomembno, da baterija in polnilec ne prideta v stik z vlago in vodo, ter da ne pride do izpostavljanja soncu. Polnilec zaradi varovanja baterijskih celic ne bo polnil ko bo temperatura pod 10°C.

Povprečna življenjska doba Li-ionskih baterij je med 4-6 let. Vendar lahko ta številka odstopa glede na način vzdrževanja, polnjenja, pogostosti uporabe, itd…  V primeru polnjenja baterije z delnimi cikli lahko podaljšamo življenjsko dobo.

V primeru katerikoli vprašanj o odstranitvi baterije se lahko obrnete na naše prodajalce.

Tekočina nikakor ne sme priti v stik s kožo, takšne baterije pa se ne sme več polniti ali uporabljati. 

Poškodovanih baterij ne smemo polniti, prav tako pa ne smemo za polnjenje uporabiti poškodovanih polnilcev.  V primeru poškodbe je najbolje, da se obrnete na prodajalca, ki vam bo znal ustrezno svetovati. 

Iz baterije in polnilca je potrebno ostraniti umazanijo s suho krpo.

Optimalna obratovalna temperatura je +20 ⁰C. Zaradi tega se v zimskih mesecih baterije ne sme shranjevati ali polniti zunaj. 

Električno kolo običajno zanesljivo obratuje pri temperaturi od 0 ⁰C do  45⁰C. V procesu praznjenja baterije so dovoljene temperature med -10⁰C in +50⁰C.

Samooskrba z energijo

Življenjska doba sončnih celic znaša približno 30 - 40 let. V tem času večina sistemov ne zahteva skoraj nobenega vzdrževanja, razen čiščenja (prah, listje, sneg). Njihova življenjska doba  je na splošno odvisna od kakovosti uporabljenih sončnih celic in kakovosti celotne namestitve. Letno sončne celice izgubijo približno pol odstotka celotne zmogljivosti. Po 25 letih delovanja bodo kakovostne sončne celice še vedno delovale s skoraj 90-odstotno učinkovitostjo.

Količina električne energije, ki jo proizvedejo sončne celice, je odvisna od treh dejavnikov:

  • učinkovitosti sončnih celic,

  • namestitve in usmeritve sončnih celic ter

  • količine sončne svetlobe,

ki neposredno pride na nameščeno površino sončnih celic. Pomagali vam bomo izbrati kapaciteto solarnega sistema glede na vašo porabo oziroma potrebe po električni energiji.

Kako senca vpliva na delovanje sončnega sistema? 

Pomembno je zmanjšati senčenje, ker sončne celice delujejo z optimalno močjo, ko je njihova celotna površina v celoti izpostavljena neposredni sončni svetlobi. Sistem bo še vedno proizvajal energijo, če bo v senci, vendar se bo proizvodnja energije zmanjšala.

Ali je potrebno vzdrževanje sončnega sistema? 

Ko je sončni sistem nameščen, ga ni potrebno vzdrževati. Priporočamo, da občasno očistite solarne celice in vizualno pregledate sistem. Na ta preprosti način boste zagotovili njihovo dobro delovanje.

Solarni sistem deluje na sončno svetlobo, ne na toploto. Pozimi je sončne svetlobe morda manj, zato je proizvodnja električne energije manjša.

Da. Sončni kolektorji in pretvorniki so zasnovani tako, da prenesejo izpostavljenost vremenskim vplivom. Dobro prenašajo izpostavljenost ekstremnim vremenskim vplivom vključno z dežjem in močnim vetrom. Sončne celice zdržijo certificirano nominalno obremenitev 5400Pa kar je enakovredno toči debeline 25mm, ki pada s hitrostjo 83km/h. Vseeno pa se priporoča, da sončne celice zavarujete.