Spletna stran je če v izdelavi! 

Pogosta vprašanja

Baterije

Proces polnjenja

Za optimalno uporabo Li-ionskih baterij je priporočljiva uporaba, ko je stanje baterije med 30% in 80%. Priporočljivo je, da baterijo napolnite do konca le pri prvi uporabi (v primeru, da to že ni bilo narejeno s strani prodajalca), ali ko baterija ni bila že dalj časa uporabljena. 

Ali lahko pustim baterijo priklopljeno na polnilec?

Da. Vseeno pa je priporočljivo, da se polnilec odstrani iz vtičnice in iz baterije po končanem polnjenju. 

Ali lahko uporabljam polnilec tudi zunaj?

Da, vendar je pri tem je pomembno, da baterija in polnilec na prideta v stik z vlago in vodo, ter da ne pride do izpostavljanja soncu. 

Shranjevanje, prenašanje in vzdrževanje

Če e-kolesa oziroma baterije ne uporabljamo dlje časa je priporočljivo, da je baterija napolnjena med 30% in 50%. Pred naslednjo uporabo pa je zaželeno baterijo ponovno napolniti do konca. 

Baterije za e-kolesa je priporočljivo shraniti na suhem, hladnem mestu, vendar brez možnosti zamrznitve. Optimalna temperatura za shranjevanje baterije je 10 ⁰C (na primer: baterijo lahko shranimo na suhem mestu v kleti). 

Iz baterije in polnilca je potrebno ostraniti umazanijo s suho krpo.

Tehnični podatki

Koliko Ah ima baterija nam da informacijo o nominalni kapaciteti baterije oziroma količini shranjene električne energije. Primer: Ena baterija s 14Ah nam lahko zagotavlja 1 A električnega toka za 14 ur. 

Z Wh označujemo shranjeno energijo v bateriji. Ena watna ura ustreza delu, ki ga porabnik z močjo 1 W opravi v času 1 ure. Watne ure lahko izračunamo tako, da zmnožimo nominalno kapaciteto z nominalno napetostjo (primer: 14 Ah x 36 V = 504 Wh).

Življenska doba in doseg

Povprečna življenjska doba Li-ionskih baterij je med 4-6 let. Vendar lahko ta številka odstopa glede na način vzdrževanja, polnjenja, pogostosti uporabe, itd…  V primeru polnjenja baterije z delnimi cikli lahko podaljšamo življenjsko dobo. 

Žmanjševanje tveganj

V primeru katerikoli vprašanj o odstranitvi baterije se lahko obrnete na naše prodajalce. 

Tekočina nikakor ne sme priti v stik s kožo, takšne baterije pa se ne sme več polniti ali uporabljati. 

Poškodovanih baterij ne smemo polniti, prav tako pa ne smemo za polnjenje uporabiti poškodovanih polnilcev.  V primeru poškodbe je najbolje, da se obrnete na prodajalca, ki vam bo znal ustrezno svetovati. 

Optimalna obratovalna temperatura je +20 ⁰C. Zaradi tega se v zimskih mesecih baterije ne sme shranjevati ali polniti zunaj. 

Električno kolo običajno zanesljivo obratuje pri temperaturi od 0 ⁰C do  45⁰C. V procesu praznjenja baterije so dovoljene temperature med -10⁰C in +50⁰C.